Pesto alla Genovese

Pesto komt oorspronkelijk uit Genua (alle Genovese), maar is ondertussen een basisingrediënt in de Italiaanse keuken. Deze koude basilicumsaus bestaat uit maar 5 basisbestanddelen en is heel eenvoudig zelf te maken.

De frisse kruidige smaak van zelfgemaakte verse pesto is niet te vergelijken met die van pesto uit een potje. Dat is ook niet zo vreemd want van de 5 traditionele bestanddelen is daarin niet zo veel te vinden. Zo zit er gemiddeld 1% pijnboompitten in kant-en-klare pesto, terwijl er in de verse variant zeker 10% hoort. Ook zit er bijna altijd aardappel in, gebruikt als vulmiddel, net als suiker en te veel zout.

Mijn homemade pesto hoort absoluut bij de voorjaarsminestrone, die op 25 april op het menu staat!

Wat heb je nodig voor een pesto alla Genovese
(voor 1 flinke portie pesto)

1 flinke hand basilicumblaadjes (ongeveer 50 gram)
1 teentje knoflook, grof gehakt
75 ml extra virgine olijfolie
25 gram pijnboompitten (eventueel eerst licht geroosterd in een droge koekenpan)
50 gram geraspte Parmezaanse kaas (of een mengsel van Pecorino en Parmezaanse kaas als je van wat meer pit houdt)

Bereidingswijze van pesto alla Genovese

Vermaal de knoflook met een snuf (grof) zeezout in een vijzel* totdat het een pasta is geworden. Voeg dan beetje bij beetje de basilicumblaadjes toe en vermaal ook deze tot een grove pasta. Voeg dan de pijnboonpitjes toe en vermaal deze ook. Tot slot kan de kaas erbij. Giet dan al roerende de olijfolie erbij en vermeng alles goed.

Je kan de pesto goed gekoeld enkele dagen bewaren.

 

* In veel recepten wordt een staafmixer of keukenmachine gebruikt. Ik geef de voorkeur aan de vijzel. De temperatuur van de basilicum stijgt door de wrijving van de snelle beweging van de machine, waardoor een deel van de zachte kruidige smaak van de basilicum verloren kan gaan.

Voeg een opmerking toe