Vegetarische linzensalade met blauwschimmelkaas en knapperige uitjes
Mijn recept voor een vegetarische linzensalade met blauwschimmelkaas en knapperige uitjes.
Linzen zijn zeer veelzijdige peulvruchten. Niet alleen lekker met pasta of rijst, heerlijk in een stevige winterse soep en als salade (warm of koud). Ze bevatten net als andere peulvruchten wel wat meer koolhydraten, maar zijn bijzonder rijk aan vezels, proteïnen en mineralen. Dat maakt linzen super gezond en bijzonder goed voor je spijsvertering! Daarbij heeft 100 gram ongekookte linzen slechts 300 calorieën en heb je aan 150 gram meer dan genoeg voor een stevige en goed vullende maaltijdsalade.
Linzen zijn er in veel verschillende soorten, qua kleur en maat. Ik heb voor dit recept groene linzen uit Frankrijk (Puy-linzen) gekozen, omdat deze niet snel kapot koken en stevig blijven. Daardoor houden ze bite en dat maakt dat je in dit vegetarische gerecht de vis of het vlees echt niet mist. Daarbij combineren ze heerlijk bij Franse blauwschimmelkaas.
Puy-linzen koop je gedoogd en zal je zelf moeten koken. Op zich geen ingewikkelde klus, want linzen zijn heel snel gaar. Wil je sneller klaar zijn, gebruik dan voorgekookte linzen uit blik.
Wat heb je nodig voor deze vegetarische linzensalade?
(voor twee personen)
300 gram groene linzen uit Puy
75 – 100 gram Franse blauwschimmelkaas, in kleine blokjes
een paar takjes verse tijm
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
½ citroen, het sap
3 grote sjalotten, in dunne ringetjes gesneden
1 flinke hand rucola
peper en zout
4 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze van linzensalade met blauwschimmelkaas en knapperige uitjes
Breng de linzen met de takjes tijm in een ruime pan, ruim bedekt met water aan de kook, en laat ze in ca. 10-15 minuten op een zacht vuurtje beetgaar worden. Haal ze van het vuur en laat ze nog ongeveer 10 minuten in het hete kookwater staan. De linzen zouden nu nog stevig moeten zijn en net niet meer hard maar juist “knapperig”. Zo niet, dan laat je zo nog wat langer in het water weken. Giet de linzen af en laat ze goed uitlekken.
Verwarm in een klein pannetje de helft van de blokjes kaas in het citroensap totdat de kaas gesmolten is en een saus is geworden. Kruid met flink wat peper uit de molen. Doe de “dressing” bij de nog warme linzen en kruid naar smaak met zout.
Terwijl de linzen verder afkoelen verwarm je de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Verdeel de uienringen in drie porties en bak ze de uienringen het eerste deel goudbruin en knapperig. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat de uienringen uitlekken op een keukenpapier. Bak zo ook de andere 2 porties en kruid ze tot slot met een snufje zout.
Nadat de uitjes goed zijn uitgelekt meng je de helft door de linzen. Proef nog even of de linzen goed op smaak zijn. Laat dit mengsel minimaal een half uur op kamertemperatuur op smaak komen. Langer kan natuurlijk ook, des te smakelijker wordt de salade.
Schik de rucola op een grote schaal of twee grote diepe borden en schep de linzen erop. verdeel de rest van de blokjes kaas op de salade en bestrooi tot slot met andere helft van de knapperige uitjes.