-
mei 28 2022 Chinese spicy beefreepjes met gedroogde mandarijn (Chen pi niu rou)
Vandaag één van mijn favorieten uit de Chinese keuken; roergebakken runderreepjes in een pittige saus met gedroogde mandarijnenschil (Chen pi niu rou).
De saus hoort flink heet te zijn en ik ben wat dat betreft niet flauw, maar zelfs ik heb de hoeveelheid pepertjes al wat aangepast tot medium heet. Ben […]
-
apr 25 2022 Spaanse citroenkip met patatas bravas
Vandaag een recept voor twee klassiekers uit de Spaanse keuken. Spaanse citroenkip met patatas bravas.
Pollo con ajillo y limon is een heerlijk en eenvoudig te maken gerecht. Je kan een hele kip roosteren in de oven met veel knoflook en citroen, alleen duurt het dan even voordat je aan tafel kan. […]
-
mrt 12 2022 Marmitako
Mijn recept voor een marmitako. Marmitako is een stevige en toch verrassend lichte Baskische stoofschotel van tonijn, paprika en aardappel. Over het algemeen wordt tonijn alleen kort gebakken en net niet gaar geserveerd. Tonijn stoven lijkt misschien niet erg voor de hand liggend, maar is absoluut het proberen waard. Juist door […]
-
mrt 05 2022 Vegan mayonaise
Mijn recept voor een vegan mayonaise, speciaal voor de week zonder vlees en zuivel
Eind vorig jaar heb ik mij – als voorbereiding op mijn vegan kerstmenu – uitgebreid in de veganistische keuken verdiept en verschillende gerechten en bereidingen getest. Eerlijk is eerlijk; soms is het ontbreken van dierlijke producten een […]
-
feb 13 2022 Salade Val-Dieu met gebakken peertjes en appelstroop vinaigrette
Mijn recept voor een Salade Val-Dieu met gebakken peertjes en appelstroop vinaigrette.
Maaltijdsalades zijn altijd goed voor een snelle en lichte maaltijd. Vooral in dit jaargetijde zijn salades met warme ingrediënten heerlijk om te eten.
Deze week maak ik één van mijn favoriete wintersalades, met in het middelpunt een ‘Bouquet des Moines’ […]
-
jan 03 2022 Pasta e fagioli (con cavolo nero)
Trek in verse pasta e fagioli (con cavolo nero)?
Dit gerecht is een klassieker in de Italiaanse keuken. De combinatie van pasta en peulvruchten lijkt misschien bijzonder, maar is in Italië een hele gebruikelijke. Niet echt arm aan koolhydraten, maar wel goed voor een heerlijk bordje – goed vullend – comfortfood.
Ik […]
-
dec 05 2021 Pastilla (Marokkaanse pastei van filodeeg)
Pastilla, bisteeya, b’stilla, of bastilla zijn allemaal namen voor een pastei van filodeeg met een vulling van kip of vis. Er zijn veel lekkere recepten voor gevuld filodeeg, maar de versie met kip of vis is echt Marokkaans en wordt daar veel gegeten. Geen feestelijke gelegenheid zonder een grote pastilla.
Mijn favoriete versie maak ik […]
-
nov 01 2021 Caesarsalad met Parmezaankip
Mijn recept voor deze klassieker onder de salades. De basis blijft traditioneel: knapperige Romaine sla met een romige dressing van homemade mayonaise aangemaakt met een beetje knoflook, mosterd, citroensap en ansjovis en met stukjes gebakken spek.
Mijn eigen twist geef ik aan dit recept door de croutons en Parmezaanse kaas te […]
-
okt 02 2021 Ottolenghi’s smoky bloemkoolfrittata met een frisse groene salade
Probeer dit recept voor Ottolenghi’s smoky bloemkoolfrittata.
Ik was nooit een grote fan van bloemkool, maar vanaf het moment dat ik de recepten van Yotam Ottolenghi heb ontdekt, ben ik om. Hij maakt de meest lekkere gerechten met deze groente, die in de verste verte niet lijken op de zachte beetje weeïge […]
-
sep 22 2021 Zalm uit de oven met sperziebonen en tomaten
Dit gerecht komt uit het eerste kookboek van Jamie Oliver en is daarmee al jarenlang één van mijn favoriete zomerse maaltijden. Zalm uit de oven met sperzieboontjes en tomaat op smaak gebracht met olijven en basilicum en wat citroen en ansjovis. Als je het resultaat proeft, geloof je bijna niet […]