Marmitako

Mijn recept voor een marmitako. Marmitako is een stevige en toch verrassend lichte Baskische stoofschotel van tonijn, paprika en aardappel. Over het algemeen wordt tonijn alleen kort gebakken en net niet gaar geserveerd. Tonijn stoven lijkt misschien niet erg voor de hand liggend, maar is absoluut het proberen waard. Juist door de stevige structuur van deze vis valt tonijn bij het stoven niet uit elkaar.

In Spanje is tonijn een stuk minder aan de prijs dan hier, maar ook daar wordt deze duurdere soort vaak vervangen door bonito. Deze vis lijkt op een kleine tonijn, maar is eigenlijk een makreelsoort en vaak een stuk voordeliger dan tonijn.

Belangrijke smaakmaker in dit gerecht is de gedroogde ñora-peper. In Nederland kan je ze kopen in winkels met een Spaans of Mexicaans assortiment. Kan je deze peper niet vinden dan is pimenton (tegenwoordig gewoon te krijgen bij de supermarkt), paprikapoeder of een mengsel van beide ook heel smakelijk.

Wat heb je nodig voor een marmitako?
(voor 2 personen)

350 gram tonijnfilet (of eventueel bonito) in ongeveer 8 gelijke stukken
1 grote ui, gehalveerd en in ringen
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 eetlepel olijfolie
400 gram vastkokende aardappel, in niet te kleine stukken
2 groene en 2 rode paprika’s, zonder zaadlijsten en in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm
1 blikje passata di pomodori
1 klein glaasje witte wijn
1 gedroogde ñora-peper, verkruimeld of in hele kleine stukjes (of ter vervanging 1 theelepel pimenton of paprikapoeder)
350 ml visbouillon (zelf getrokken of kant en klaar)
1 handje platte peterselie, grof gehakt
peper en zout

Bereidingswijze van marmitako

Fruit in een diepe (hapjes)pan of stoofpot de ui en knoflook in de olijfolie op middelhoog vuur totdat deze wat bruinen. Voeg dan de aardappels toe en bak nog even mee. Blus af met de witte wijn. Voeg dan de tomaat, ñora-peper en visbouillon toe en laat 10 minuten op een zacht vuurtje sudderen totdat de aardappels wat zachter aanvoelen.

Dan kunnen de paprika en de tonijn erbij. Laat de stoofschotel op zacht vuur nog 10-15 minuten stoven totdat de aardappels zacht en gaar zijn. Proef de saus en kruid naar smaak met zout, peper en eventueel nog een snufje paprikapoeder of pimenton.

Serveer de marmitako warm in kommen, ruim bestrooid met peterselie.