Vegan mayonaise

Mijn recept voor een vegan mayonaise, speciaal voor de week zonder vlees en zuivel

Eind vorig jaar heb ik mij – als voorbereiding op mijn vegan kerstmenu – uitgebreid in de veganistische keuken verdiept en verschillende gerechten en bereidingen getest. Eerlijk is eerlijk; soms is het ontbreken van dierlijke producten een gemis, maar veel minder vaak dan je zou denken. Zo is aquafaba (het vocht van kikkererwten) als vervanger van ei(wit) echt een ontdekking. Meringue, mousse en zelfs mayonaise is ook zonder ei eenvoudig te maken en echt heel erg lekker.
Wat absoluut verschil maakt is het gebruik van wijnsteen of “cream of tartar”. Dat is eigenlijk een rijsmiddel en zorgt voor extra stevigheid. Je hebt er maar heel weinig van nodig en het is gewoon in de supermarkt te krijgen. Je komt trouwens ook recepten tegen met xanthaamgom. Dat werkt ook prima, maar is alleen wat minder vriendelijk voor je portemonnee.

Je kan deze mayo als basis gebruiken en naar eigen smaak en fantasie ingrediënten toevoegen voor extra smaak, zoals knoflook, citroen, chilipoeder of kerriepoeder. Het toevoegen van wat extra kleur is een idee, want deze mayo is wel wit van kleur.

Wat heb je nodig voor een vegan mayonaise
(voor ongeveer 250 gram)

1 pot kikkererwten op vocht
1/8 theelepel wijnsteen (cream of tartar) of xanthaangom of iets meer als je een “stevigere” mayo wilt
250 ml neutrale olie (zonnebloem, arachide, druivenpit)
wat citroensap, een snufje zout en
eventueel een beetje knoflook, mosterd, chilipoeder of kerriepoeder, groene kruiden, etc. etc.

Bereidingswijze voor een vegan mayonaise

Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar voor een lekkere stevige mayo kan je het vocht laten inkoken tot ca. 2 eetlepels.

Voeg de wijnsteen toe en giet de olie dan met hele kleine beetjes tegelijk erbij. Meng elke keer goed met een staafmixer, handmixer, garde of (mijn favoriete keukenapparaat) een mini-Magimix, zodat de olie wordt opgenomen en ga door met het toevoegen van olie totdat de mayo de door jou gewenste stevigheid heeft (je hebt misschien niet alle olie nodig).

Voeg een opmerking toe

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.