Caesarsalad met Parmezaankip

Mijn recept voor deze klassieker onder de salades. De basis blijft traditioneel: knapperige Romaine sla met een romige dressing van homemade mayonaise aangemaakt met een beetje knoflook, mosterd, citroensap en ansjovis en met stukjes gebakken spek.

Mijn eigen twist geef ik aan dit recept door de croutons en Parmezaanse kaas te vervangen door stukjes kipfilet gebakken met een knapperig korstje van Parmezaanse kaas en broodkruim.

Wat heb je nodig voor Caesarsalad met Parmezaankip?
(voor twee personen)

Voor de Parmezaankip
Ongeveer 350 gram kipfilet, in de lengte in reepjes gesneden
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
50 gram broodkruim of paneermeel
1 ei
peper

Voor de dressing
50 gram pancetta (of mager ontbijtspek)
1,5 eetlepel mayonaise (homemade, het recept vind je hier, of als alternatief kant-en-klaar)
1 theelepel dijonmosterd
1 eetlepel citroensap
2 kleine ansjovisfilets op olijfolie, uitgelekt en in kleine stukjes gesneden
1/2 teentje knoflook, gesnipperd
zout en peper

Verder
1 grote krop Romaine sla of 4 kropjes baby-gem sla, geplukt en in niet te dunne repen gesneden

Bereidingswijze van Caesarsalad met Parmezaankip

Kluts het eitje in een diep bord. Strooi de Parmezaan en het broodkruim in een ander diep bord. Wentel een reepje kip door het ei en rol daarna door het kaas/broodmengsel. Doe dit met alle reepjes kipfilet. Leg de reepjes kip minimaal een half uur in de koeling.

Bak ondertussen de pancetta uit in een droge antiaanbakpan totdat deze knapperig is, laat uitlekken op een stukje keukenpapier, maar bewaar het bakvet. Daarmee geven we straks de dressing meer smaak.

Verwarm een anti-aanbakpan die groot genoeg is voor alle kipreepjes op middelhoog vuur en leg de kip in de pan. Laat de kip zachtjes bakken. De truck is nu dat je niet aan de stukjes kip gaat zitten maar ze rustig laat liggen totdat de kaas een korstje heeft gevormd. Dan laten ze heel makkelijk los en kan je ze omdraaien. Dat is ongeveer het geval als de randjes van de kipfilet goudbruin kleuren. Probeer voorzichtig een stukje en blijft dit plakken, gewoon nog even laten liggen!

Meng de overige ingrediënten voor de dressing en het bakvet van de pancetta (ongeveer 1 eetlepel). Zet de staafmixer in de dressing en pureer alles tot een glad geheel.

Verdeel de Romaine sla over 2 diepe borden en schenk de dressing erover. Leg de kipreepjes en de uitgebakken pancetta erbij en serveer.