Chinese spicy beefreepjes met gedroogde mandarijn (Chen pi niu rou)

Vandaag één van mijn favorieten uit de Chinese keuken; roergebakken runderreepjes in een pittige saus met gedroogde mandarijnenschil (Chen pi niu rou).

De saus hoort flink heet te zijn en ik ben wat dat betreft niet flauw, maar zelfs ik heb de hoeveelheid pepertjes al wat aangepast tot medium heet. Ben je een echte hot-liefhebber, gooi er dan gewoon nog 1 à 2 pepertjes extra in!

Ik droog de mandarijnenschilletjes zelf, maar je kan ze evt. kant en klaar kopen in een goed gesorteerde Aziatische winkel. Waarschijnlijk ben je daar toch voor de Sichuanpepertjes. Dat zijn trouwens geen echte peperkorrels, maar gedroogde besjes. Deze hebben een licht peperige citroensmaak en horen echt als smaakmaker in dit gerecht.

Wat heb je nodig voor chen pi niu rou?
(voor twee personen)

300-350 gram mager rundvlees (zoals ossenhaas of biefstuk), in dunne reepjes
3 à 4 sjalotten, in kwarten
2 kleine mandarijnen, de schil (zonder het wit) en het sap
2 eetlepels donkere (zoete) sojasaus
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel verse gember of als alternatief 1 theelepel gemberpoeder
3 à 4 kleine rode chilipepertjes (of meer als je het echt heet wilt maken), zonder zaadlijsten in stukjes of reepjes
1 eetlepel Chinese rijstwijn (shaoxing) of droge sherry
½ theelepel Sichuan peper, verkruimeld
1 eetlepel arachideolie
1 lente-ui, in de lengte in hele dunne reepjes gesneden

Bereidingswijze van chen pi niu rou

Leg de mandarijnenschilletjes op een stukje bakpapier op je bakplaat en laat ze op 100 graden ongeveer een uurtje staan totdat ze helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en breek ze daarna in wat kleinere stukjes.

Week de reepjes lente-ui eventueel in een kommetje met ijskoud water. Hiervan gaan ze mooi opkrullen (dat doet verder niets met de smaak maar staat wel leuk)

Verwarm de olie in een wok of hapjespan op hoog vuur en bak de reepjes vlees kort aan totdat ze wat kleur krijgen. Voeg dan de ui en gember toe en bak op hoog vuur nog even mee totdat ook de ui kleurt. Schenk dan de sojasaus, de rijstwijn en het mandarijnsap erbij. Laat dit mengsel kort opkoken en voeg dan de stukjes mandarijnenschil en de Sichuan peper toe. Laat de saus nog een minuutje goed doorkoken en wat indikken

Leg net voor het serveren de lente-ui op het vlees. Voor een complete maaltijd serveer ik er nog wat witte rijst en roergebakken boontjes bij.