Recepten van Beleef Smaak

  • Chili con carne met rijst

    Chili con carne is niet zoals veel mensen denken een Mexicaans gerecht. Het komt uit de Amerikaanse Texmex-keuken, waarschijnlijk bedacht door kolonisten, die het vlees van wilde buffels lieten stoven om het mals te krijgen. Dus geen Mexicaanse bonenschotel met gehakt, maar een Amerikaans vleesschotel met vlees en chilipepers.

    Mijn recept […]

  • Imam Bayildi

    Deze week een recept voor een traditioneel gerecht uit de Turkse keuken. De naam betekent de ‘imam die flauwviel’, toen zijn vrouw hem dit gerecht serveerde. Niemand weet waarom, misschien wel van vreugde, want deze geroosterde aubergineschotel is echt heerlijk.
    Wat heb je nodig voor Imam Bayildi?
    (voor twee personen)
    2 grote aubergines […]

  • Parelgortrisotto met gekruide feta

    Parelgort (gerst) kennen we tegenwoordig vooral vloeibaar: er wordt bier van gemaakt. Maar je kan er nog zo veel meer mee. Het is een perfecte basis voor een (stevige) soep of een salade. Of je kan parelgort gebruiken als vervanging voor de rijst in een risotto. Dit recept van Yotam […]

  • Coq au Riesling

    Een traditionele coq au vin maak je met een hele kip en een stevige rode wijn. Heerlijk en zeker mijn versie 😉 die ik maak naar een recept van Raymond Blanc.

    Deze lichtere voorjaarsvariant uit de Elzas is een heerlijk alternatief voor de stevige winterse coq au vin. Vanwege de iets subtielere […]

  • Thaise beefsalade (Nam Tok) met geroosterde pompoen en spinazie

    Deze winterse variatie op een traditionele Thaise beefsalade (Nam Tok) is geheel per toeval ontstaan. Ik had nog een stukje rosbief, wat spinazie en een flespompoen in mijn koelkast liggen. Samen met wat Aziatische smaakmakers was deze supergezonde salade in minder dan een half uur klaar.

    Belangrijke smaakmaker in een authentieke […]

  • Chilichickensalade met roergebakken boerenkool

    Het recept van deze salade vond ik op een Amerikaans weblog (The Roasted Root). Eet je glutenvrij dan is dit weblog absoluut een aanrader voor veel bijzondere en erg lekkere baksels.

    Deze salade trok mijn aandacht vanwege de gedroogde kersen. Die had ik al een tijdje in mijn voorraadkast staan. Gekocht […]

  • Petjel

    De Indonesische keuken kent verschillende soorten koude groentesalades met pindasaus, zoals gado gado. Petjel is misschien wat minder bekend, maar wat mij betreft de lekkerste. Net als bij gado gado kan je alle combinaties van groenten nemen die je nog in je groentela hebt liggen, zolang je ze maar lekker […]