Ottolenghi’s smoky bloemkoolfrittata met een frisse groene salade

Probeer dit recept voor Ottolenghi’s smoky bloemkoolfrittata.

Ik was nooit een grote fan van bloemkool, maar vanaf het moment dat ik de recepten van Yotam Ottolenghi heb ontdekt, ben ik om. Hij maakt de meest lekkere gerechten met deze groente, die in de verste verte niet lijken op de zachte beetje weeïge groente die ik van huis uit ken. Zo ook deze “smoky” bloemkoolfrittata. Een super combinatie van bloemkool, pimenton en gerookte kaas. Hij gebruikt in het recept een gerookte scamorza, een Italiaanse kaas, die niet altijd even makkelijk te krijgen is. Oerhollandse rookkaas is een prima alternatief!

Ik serveer deze bloemkoolfritata met een frisse groene salade.

Wat heb je nodig voor Ottolenghi’s smoky bloemkoolfrittata en groene salade?
(voor twee personen)

Voor de frittata
7 grote scharreleieren
1 kleine bloemkool in roosjes (ca. 500 gram)
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels crème fraiche
1 eetlepel dijon mosterd
1 theelepel pimenton (gerookt paprikapoeder)
1 theelepel zout
2 eetlepels bieslook, fijngehakt
peper
150 gram scamorza of rookkaas, geraspt of in kleine stukjes gesneden

Voor de groene salade
1 zakje gemengde groene sla naar keuze
1 eetlepel citroensap
1 theelepel dijon mosterd
2 eetlepels olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze van Ottolenghi’s smoky bloemkoolfrittata en groene salade

Blancheer de bloemkool in gezouten water. Ongeveer 2 tot 3 minuten, hij hoeft niet helemaal gaar. Giet af en laat goed uitdampen.

Meng ondertussen de rest van de ingrediënten, maar houd ca. 50 gram kaas apart. Die gebruiken we straks om te gratineren! Zet de grill van je oven op de hoogste stand.

Warm een anti-aanbakpan voor op hoog vuur. Roerbak de bloemkoolroosjes in één eetlepel olijfolie kort, totdat ze een beetje bruinen. Zet het vuur middelhoog. Nu kan het eimengsel erbij. Laat staan tot het ei licht stolt, ongeveer 5 minuten. Bestrooi met de rest van de kaas en zet de pan onder de grill, totdat de bovenkant licht gekleurd is en een beetje gaat borrelen, nog een minuut of 5.

Meng de ingrediënten voor de dressing en giet deze over de slablaadjes.

Serveer de frittata warm of lauwwarm, met de groene salade.