Ovengebakken zalm met parmaham met linzen, roergebakken citroen-spinazie en spicy yoghurtdressing

Mijn versie van een recept van Jamie Oliver uit zijn tweede kookboek; in de oven gebakken zalmfilet omwikkeld met plakjes parmaham geserveerd met een warme linzensalade.

Een bijzondere combinatie van smaken, super gezond en koolhydraatloos en vooral heel eenvoudig om te bereiden. De zalm blijft heerlijk “sappig” door het jasje van de ham, dat ook extra smaak geeft. Ik gebruik in dit recept kleine groene linzen en kook ze zelf. Deze soort linzen behoudt het beste zijn vorm en heeft maar 20 minuutjes kooktijd nodig. Wil je het je zelf nog makkelijker maken, neem dan een blik gekookte linzen.

Wat heb je nodig voor de ovengebakken zalm met parmaham?
(voor 2 personen)

2 stukjes zalmfilet van ca. 150 gram per stuk
4 dunne plakjes parmaham
150 gram kleine groene linzen (ongekookt) of 1 blik (ca. 300 gram) linzen
400 gram spinazie
4 lente-uitjes, in ringen
4 eetlepels magere yoghurt
twee maal een snufje gedroogde chili-vlokken of -poeder
2 à 3 eetlepels groene kruiden naar keuze, bijvoorbeeld platte peterselie, koriander, munt, dragon, fijngehakt
1 kleine citroen, het sap en de zeste
1 klein teentje knoflook, heel fijn gesnipperd of geraspt
1,5 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze van ovengebakken zalm met parmaham

Kook eerst de linzen op middelhoog vuur beetgaar (als je ze te hard laat koken vallen ze uit elkaar). Laat ze goed uitlekken en iets afkoelen. Gebruik je linzen uit blik laat deze dan uitlekken.

Verwarm de oven alvast op 220 graden. Kruid de zalm met peper en wikkel om ieder stukje zalmfilet 2 plakjes parmaham. Zout is niet nodig vanwege de parmaham, die is al zout genoeg. Zet de vis in de oven en bak op hoge temperatuur, een minuut of 5. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en laat de vis nog 5-10 minuutjes in de oven staan, al naar gelang de gewenste gaarheid.

Verwarm in de tussentijd in 1 eetlepel olijfolie en fruit de lente-ui aan, totdat deze een beetje kleurt. Doe dan de (gare) linzen, een flinke snuf zout, wat peper en de chilivlokken erbij. Warm de linzen goed door en voeg tot slot het sap van de citroen en de kruiden toe. Proef nog even of de linzen goed op smaak zijn en kruid eventueel nog iets bij met wat chili of zout. Houd de linzen op een laag vuurtje warm.

Bak in een halve eetlepel olijfolie de knoflook kort aan. Voeg de spinazie en de zeste van de citroen en roerbak op hoog vuur totdat de spinazie geslonken is. Kruid met zout en peper naar smaak.

Roer tot slot de yoghurt los met een snufje zout, peper en de rest van de chili (of een beetje meer als je van pittig houdt).

Schik de spinazie en de linzen op twee (voorverwarmde) borden en serveer samen met de stukjes zalm en een flinke klodder van de yoghurtdressing.