Thaise zalmkoekjes met zoete aardappel

Mijn recept voor Thaise zalmkoekjes met zoete aardappel en homemade rode currypasta

Zoete aardappel combineert heerlijk met Aziatische smaakmakers en geeft deze viskoekjes een heerlijke zachte en toch stevige structuur. Ben je geen liefhebber van zalm, dan kan je deze ook heel goed vervangen door een andere vissoort of garnalen. De Thaise rode currypasta en chilisaus maak ik zelf. Dat is minder lastig dan je zou denken en echt veel lekkerder.

Wat heb je nodig voor Thaise zalmkoekjes met zoete aardappel
(voor twee personen)

Voor de viskoekjes
400 gram zoete aardappel, geschild en grof geraspt
250 gram zalm, in kleine blokjes
1 ei
2 eetlepels tapioca of rijstebloem
1 of 2 flinke eetlepels currypasta (naar smaak)

Voor de Thaise rode currypasta
8 tot 10 rode Spaanse chilipepers
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
2 a 3 teentjes knoflook
1 klein bosje verse koriander (15 gram)
1 stengel citroengras, het onderste zachtere deel in stukjes gesneden
2 a 3 sjalotjes
1 eetlepel geraspte verse laos (of 1 theelepel laospoeder)
de zeste van 1 limoen en het sap
1/2 theelepel zout

Bereidingswijze voor Thaise zalmkoekjes met zoete aardappel

Maak eerst de currypasta door alle ingrediënten zo fijn mogelijk te vermalen tot een gladde pasta. Dat kan met de hand in een vijzel of in een kleine hakmolen, keukenmachine of blender.

Meng dan alle ingrediënten voor de koekjes. Tip: wil je de smaak vooraf testen maar geen rauwe ingrediënten eten, bak dan een klein beetje (bijv een theelepel) van het mengsel totdat het gaar is en proef of het naar je smaak is.

Verwarm in een anti-aanbakpan wat (kokos)olie en schep een flinke lepel van het mengsel in de pan. Druk een beetje plat en maak op dezelfde manier ongeveer 6 tot 8 viskoekjes. Bak ze op middelhoog vuur in ca. 5 – 10 minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer met (homemade) Thaise chilisaus.