Zalm uit de oven met sperziebonen en tomaten

Dit gerecht komt uit het eerste kookboek van Jamie Oliver en is daarmee al jarenlang één van mijn favoriete zomerse maaltijden. Zalm uit de oven met sperzieboontjes en tomaat op smaak gebracht met olijven en basilicum en wat citroen en ansjovis. Als je het resultaat proeft, geloof je bijna niet hoe simpel de bereiding is.

Wat heb je nodig voor zalm uit de oven met sperziebonen en tomaten?
(voor 2 personen)

2 stukjes zalmfilet van ca. 200 gram elk
350 gram sperziebonen
250 gram kleine trostomaten, in kwarten en zonder zaadlijsten
25 gram kleine zwarte (taggia)olijven
1 handje basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
2 à 3 ansjovisfilets op olijfolie, in kleine stukjes
sap van een halve citroen
2 eetlepels olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze voor zalm uit de oven met sperziebonen en tomaten

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Blancheer de boontjes in kokend water, ongeveer 5 minuten.  Spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken. Hussel dan de tomatenpartjes, boontjes, ansjovis, olijven en basilicum in een ruime ovenschaal goed door elkaar. Maak wat ruimte voor de zalm en leg deze ernaast.

Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, wat peper en een snufje zout en schenk dit over de boontjes en de zalm. Zet de zalm en boontjes ongeveer 20 minuten in de oven totdat de zalm gaar is.

Serveer warm of op kamertemperatuur.

Eén opmerking

  • Ton

    Ook heel lekker tegen de Kerst aan. De ansjovis erbij is toevoeging voor de bonen. Gemaakt met cherrytomaatjes, in 4-en gesneden en even uitschudden om de zaden kwijt te raken. Genoten. Ook lekker met snijbonen!!