Spaghetti met gemarineerde feta, parmaham, limoen, rode peper en rucola

Dit recept van Donna Hay komt uit een kookboek dat ik al meer dan 20 jaar in mijn boekenkast heb staan en is dus al heel wat jaren één van mijn favoriete pastagerechten. Misschien zou je de combinatie niet snel verzinnen maar alle smaken bij elkaar zijn echt heel bijzonder. Ik kies ervoor om de feta zelf te marineren, maar  (net als in het originele recept) kant-en-klaar is helemaal makkelijk. Dan ben je nog sneller klaar! Geen keukenprins(es). Deze pasta is in de week van 21 juni mijn weekmaaltijd.

Wat heb je nodig voor spaghetti met gemarineerde feta, parmaham, limoen, rode peper en rucola?
(voor twee personen)

350 gram spaghetti
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, fijngesneden of geraspt
½ citroen, de zeste
1 limoen, de zeste en het sap
1 kleine rode peper, in kleine stukjes zonder zaadlijsten en pitjes
1 eetlepel kappertjes
150 gram gemarineerde feta op kamertemperatuur (kant-en-klaar of homemade*)
75 gram rucola (grotere bladeren eventueel in kleinere stukken gescheurd)
100 gram parmaham, in dunne reepjes gesneden
eventueel extra zwarte peper

Bereidingswijze van spaghetti met gemarineerde feta, parmaham, limoen, rode peper en rucola

Breng een ruime pan met water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit, terwijl de spaghetti kookt, in een (anti-aanbak)pan de olijfolie met de knoflook, rode peper, parmaham, kappertjes en de zeste van de citroen en limoen. Bak op een middelhoog vuur tot de parmaham licht knapperig is. Zet het vuur laag.

Giet de spaghetti af als deze beetgaar is, maar bewaar een klein beetje kookvocht. Schep de pasta bij de andere ingrediënten in de pan. Voeg dan het limoensap en de rucola toe en schep alles goed om. Wordt de pasta wat te droog, dan kan je er nog een beetje kookvocht bij doen. Schep de gemarineerde feta op de warme pasta en kruid eventueel bij met wat peper naar smaak.

* Voor een lekkere zelf gemarineerde feta snijd of breek je een stukje feta in kleinere stukjes en leg je deze minimaal een halve dag in een mengsel van het sap en de zeste van 1 citroen, ½ rode peper in kleine stukjes, een scheut olijfolie, peper en een flinke snuf gedroogde oregano.