Ottolenghi’s bloemkooltaart

Bloemkool was absoluut niet mijn favoriete groente totdat ik de kookboeken van Yotam Ottolenghi in handen kreeg. Hij tovert deze groente om tot de meest heerlijke gerechten. Ik was al fan na zijn bloemkoolfrittata maar dit  bloemkoolrecept is ook zeker het proberen waard.

Ottolenghi geeft bloemkool een verrassend lekker Italiaans tintje door de hartige cake op smaak te brengen met rozemarijn, basilicum en parmezaan of pecorino.

Ik heb zijn oorspronkelijk recept (goed voor 4-6 personen) wat aangepast qua bereiding en hoeveelheid. Er zit in mijn versie meer groente en wat minder van de overige ingrediënten. En, ik rooster de bloemkool in de oven in plaats van te koken, vanwege de smaak (en eigenlijk ook een beetje vanwege de geur die vrijkomt wanneer je bloemkool kookt).
Dit recept is meer dan voldoende voor een super gezonde, goed vullende avondmaaltijd voor twee, zeker wanneer je de bloemkooltaart serveert met een salade naar eigen keuze.

Wat heb je nodig voor Ottolenghi’s bloemkooltaart?
(voor twee personen)

Voor de taart
5 scharreleieren (maat M)
1 kleine bloemkool in roosjes (ca. 500 gram)
1 grote ui, in dunne ringen gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel rozemarijn, gehakt
½ theelepel zout
½ eetlepel kurkuma of een stukje verse kurkuma van ca. 1,5 cm, geraspt (optie)
1 theelepel bakpoeder
100 gram tarwebloem
100 gram geraspte parmezaan of pecorino
1 flinke hand verse basilicumblaadjes in stukjes gescheurd
wat (zwarte) sesamzaadjes (optie)
peper

 

Bereidingswijze van Ottolenghi’s bloemkooltaart

Verwarm de grill voor op de hoogste stand en rooster de bloemkoolroosjes ongeveer 10-15 minuten totdat ze licht kleuren en beetgaar worden. Laat de bloemkool afkoelen en zet de oven – zonder grill – alvast op 180 graden.

Warm een pan voor op middelhoog vuur en roerbak de helft van de uienringen in de olijfolie met de rozemarijn totdat ze een beetje bruinen en zacht zijn.

Maak van de bloem, eieren en bakpoeder een beslag en kruid met het zout, de kurkuma (voor een mooie goudgele kleur) en flink wat peper. Schep de ui, bloemkool, kaas en basilicum door het beslag. Bekleed een middelgroot cakeblik of ovenvaste schaal met een vel bakpapier. Smeer een beetje olijfolie op de randen en bestrooi deze met de sesamzaadjes (dan blijven ze plakken). Schenk het beslag voorzichtig erbij en schik de rest van de uiringen er bovenop. Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar en goudbruin.