Japanse teriyakisaus

De Japanse keuken kent verschillende traditionele bereidingen en teriyaki is daar één van. “Teri” (照り) betekent glans en “yaki” (焼き) betekent gegrild of gebakken. Het is dus niet de naam van de saus maar een kooktechniek, waarbij vlees, vis of groente wordt gebakken met een marinade die bestaat uit sojasaus, mirin (zoete rijstwijn) en saké. Alles wat je op deze manier maakt kan je teriyaki noemen.
Een basis teriyakisaus bestaat uit maar 3 ingrediënten die iedere liefhebber van de Japanse keuken wel in de voorraadkast heeft staan.  Ik voeg voor mijn iets luxere versie nog extra ingrediënten toe.

Wil je mijn teriyakisaus proeven zonder dat je zelf in de keuken hoeft te staan? Op donderdag 27 mei maak ik zalm teriyaki met zwarte sushurijst en kip teriyaki met udonnoedels.

Wat heb je nodig voor een Japanse teriyakisaus?
(voor ca. 2 à 3 porties vlees, vis of groente)

3 eetlepels Japanse sojasaus
2 eetlepels sake
2 eetlepels mirin
1 eetlepel honing
1 eetlepel verse gember, geraspt
1 klein teentje knoflook, geraspt

Bereidingswijze van mijn versie van een Japanse teriyakisaus

Meng alle ingrediënten en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag en laat de marinade 10 tot 15 minuten zachtjes trekken en op smaak komen.