Spaanse citroenkip met patatas bravas

Vandaag een recept voor twee klassiekers uit de Spaanse keuken. Spaanse citroenkip met patatas bravas.

Pollo con ajillo y limon is een heerlijk en eenvoudig te maken gerecht. Je kan een hele kip roosteren in de oven met veel knoflook en citroen, alleen duurt het dan even voordat je aan tafel kan. Een roergebakken stukje kipfilet met dezelfde smaakmakers, is veel sneller klaar en net zo smakelijk.

In Spanje zouden deze twee gerechten eerder naast elkaar worden geserveerd als tapas. Maar met mijn versie van patatas bravas zijn ze samen een heerlijke complete maaltijd. Geen gefrituurde aardappeltjes met een mayo-dip, maar een verantwoorde variant, met veel paprika en een pittige dressing van gedroogde en verse rode pepers, knoflook en komijn.

Wat heb je nodig voor Spaanse citroenkip met patatas bravas?
(voor twee personen)

Voor de patatas bravas
350 gram kleine aardappels of krieltjes, geschild en voorgegaard
2 groene paprika’s, zonder zaadlijsten, in repen gesneden
1 teentje knoflook
1 kleine rode peper
1 flinke snuf gedroogde rode peper
½ theelepel komijnpoeder
2 eetlepels rode wijnazijn
peper en zout

Voor de citroenkip
350 gram kipfilet, in dunne repen
1 sjalot of kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel pimenton (gerookt paprikapoeder)
1 citroen, het sap
zout en peper
1 flinke eetlepel gehakte platte peterselie

Bereidingswijze van Spaanse citroenkip met patatas bravas

Bak in een anti-aanbakpan de aardappels samen met de paprika in 1 à 2 eetlepel(s) olijfolie mooi bruin en knapperig. Vermaal voor de dressing de knoflook, peper (vers en gedroogd) in een vijzel of hakmolen tot een pasta. Voeg daarna de komijn en wijnazijn toe en meng goed door. Schenk de dressing over de aardappel, meng goed en kruid naar smaak met peper en zout.

Houd de aardappel op een laag vuurtje warm, terwijl je de kip bakt. Verwarm daarvoor een anti-aanbakpan op hoog vuur en bak de kipfilet in wat olijfolie snel rondom bruin. Bak de ui, knoflook en pimenton nog een minuutje mee. Blus af met het citroensap,  bestrooi met peterselie en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveer de kip in voorverwarmde diepe borden met de patatas bravas.