Salade Val-Dieu met gebakken peertjes en appelstroop vinaigrette

Mijn recept voor een Salade Val-Dieu met gebakken peertjes en appelstroop vinaigrette.

Maaltijdsalades zijn altijd goed voor een snelle en lichte maaltijd. Vooral in dit jaargetijde zijn salades met warme ingrediënten heerlijk om te eten.

Deze week maak ik één van mijn favoriete wintersalades, met in het middelpunt een ‘Bouquet des Moines’ uit Val-Dieu in het oosten van België. Dit is een zacht romig kaasje dat licht gegrild wordt, zodat de kaas smelt maar nog net in de korst blijft zitten. Samen met de zoete peer en de appelstroop vinaigrette echt een traktatie.

Dit gerecht is trouwens ook heerlijk met een andere zachte kaas met witschimmel korst, zoals een camembert.

Wat heb je nodig voor een salade Val-Dieu?
(voor twee personen)

1 Val-Dieu kaasje, gehalveerd
1 zakje gemengde sla naar keuze
1 handje walnoten
1 grote, niet te rijpe peer, geschild en zonder klokhuis, in 8 parten
8 plakjes katenspek of voor een vegetarische salade 250 gram kleine grotchampignons
verse groene kruiden naar keuze (zoals peterselie, bieslook, kervel)
eventueel 1 sneetje brood, geroosterd*
peper en zout

Voor de appelstroop vinaigrette
1 eetlepel appelciderazijn
1 eetlepel appelstroop
1 eetlepel walnootolie
1 theelepel mosterd
peper en zout

Bereidingswijze van salade Val-Dieu

Bak de plakjes katenspek uit in een droge anti-aanpakpan op middelhoog vuur totdat ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.  Voor een vegetarische salade bak je de grotchampignons (grotere exemplaren evt. halveren) in een beetje walnootolie. Veeg de pan schoon en rooster de stukjes peer aan beide kanten goudbruin in het restje bakvet van het spek of met wat extra walnootolie.

Verwarm in een ander pannetje op een zacht vuurtje de ingrediënten voor de vinaigrette totdat de appelstoop gesmolten is. Zet nog even weg om wat af te koelen.

Verwarm de grill in de oven op de hoogste stand. Snijd het sneetje brood door de helft en daarna op maat zodat er precies een stukje kaas op past. Leg op ieder stukje een kaasje met de snijkant naar boven. Zet de kaasjes net onder de grill en laat ze in een minuut of 5 zacht worden en goudbruin kleuren.

Verdeel de sla en kruiden, samen met de katenspek, stukjes peer en walnoot over twee grote borden en schenk de vinaigrette erover. Leg op ieder bord een warm stukje kaas en serveer meteen.

 

* Ik gebruik het brood als hulpmiddel bij het bakken van de kaasjes. Door de warmte wordt ook de korst wat zacht en breekt snel open wanneer je de kaasjes uit de ovenschaal schept. Een beetje brood aan de onderkant geeft de kaas meer stevigheid, maar je kan de kaasjes ook prima zonder brood bakken.