Gyudon (Japanse runderreepjes met rijst) met gari (zoetzure Japanse gember)

Mijn recept voor Gyudon (Japanse runderreepjes met rijst) met gari (zoetzure Japanse gember).

Gyudon is een erg populair fastfood gerecht in Japan en verrassend simpel te maken. Magere runderreepjes, kort gebakken, geserveerd bovenop – een kommetje – rijst met wat gebakken uiringetjes. Echt comfortfood: heerlijk met een kommetje warme rijst en vlees op schoot op de bank. Laat de herfst maar komen.

Voor de smaak en om er een complete maaltijd van te maken combineer ik dit gerecht met edamame bonen. Deze Japanse sojabonen zijn te koop in Aziatische winkels met een uitgebreid assortiment aan Japanse producten. Ik gebruik hier wat grotere bonen zonder de peul, maar de kleine versie met peul is net zo lekker.

Met wat zoet-zure gember (gari) erbij wordt de gyudon nog lekkerder. Gewoonlijk is dit een bijgerecht bij sushi. De pittige, zoetzure smaak van de gember zorgt er voor, dat je je smaakpalet weer wat neutraliseert om weer volop te kunnen genieten van de verschillende smaken van alle soorten sushi. In dit gerecht neutraliseert de gari de zoutige smaak van de sojasaus.

Zelf gember zoetzuur maken is redelijk makkelijk en is dan gegarandeerd vrij van smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Gebruik wel zo jong mogelijke gember, die kleurt mooi roze en heeft een zachtere smaak (oude gember doet dat niet en is een stuk scherper). Wel een dag of twee van tevoren maken!
Kan je geen jonge gember krijgen of duurt zelf maken je te lang, dan is kant en klare zoetzure gember een heel goed alternatief.

Wat heb je nodig voor Gyudon met gari?
(voor twee personen)

Voor de gyudon
300 gram ossenhaas, in dunne reepjes
250 gram rijst, ongekookt
1 grote rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
150 gram edamame (ontdooid)
2 eetlepels mirin
2 eetlepels sake (kooksake is prima)
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels water
2 lente-uitjes in ringetjes

Voor de gari
100 gram gember, geschild en in zo dun mogelijke plakjes geschaafd of gesneden
½ theelepel zout
1 eetlepel mirin
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel water

Bereidingswijze van gyudon met gari

Meng de ingrediënten voor de gari en zet de gember, afgedekt minimaal 48 uur gekoeld in de koelkast.

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de rijst 5 minuten en giet dan af. Zet de pan, met een bodempje water weer op het vuur. Als dit begint te stomen zet je het vergiet met de rijst terug op de pan en laat je de rijst (afgedekt met aluminiumfolie) 5-10 minuten gaar stomen. Soms duurt het wat langer afhankelijk van de rijst die je gebruikt.

Verwarm ondertussen een anti-aanbakpan op hoog vuur en bak de ui (zonder vet) even aan totdat deze gaat kleuren. Schep de ui uit de pan en bak dan het vlees heel kort aan, totdat het net gaar is. Meng de mirin, sake, sojasaus en het water in een kommetje en doe dit bij het vlees in de pan. Haal de pan van het vuur.

Verwarm in een pannetje nog wat gezouten water en blancheer de edamame heel kort. Ze hoeven alleen te ontdooien.

Schep de hete rijst in twee kommetjes, verdeel de ui, het vlees met wat saus en de edamame erover en bestrooi met de lente-ui. Serveer met de gari (in of naast je kommetje).