Aziatische rijstnoedelsalade met romige pinda-sesamdressing

De dressing maakt het verschil in deze op zich heel eenvoudige salade. Hij is romig, fris, een beetje spicy en heel makkelijk om te maken. In veel sauzen en dressings met pinda’s wordt kant en klare pindakaas gebruikt. Gelukkig kan je tegenwoordig vrij eenvoudig pindakaas kopen zonder ongezonde toevoegingen zoals suiker. Toch kies ik liever voor ongebrande! pinda’s, die ik zelf nog even rooster in de oven. Zeker voor deze dressing is dat een beetje een gedoe, want je hebt maar een handje pinda’s nodig. Je zou natuurlijk ook meteen wat meer pinda’s kunnen branden om zelf een potje pindakaas te maken 😉

Wat heb je nodig voor de Aziatische rijstnoedelsalade
(voor 2 maaltijdsalades)

150 gram dikke rijstnoedels (maat M of dikker L), beetgaar gekookt
1 kleine (rode) paprika, in dunne reepjes
1 kleine rettich, in zo dun mogelijke reepjes (meiknol of koolrabi is ook heel lekker)
1 lente-ui in de lengte in dunne sliertjes gesneden (of in ringetjes)
150 gram haricots verts, peultjes of sugarsnaps, 2 à 3 minuten geblancheerd in kokend water
½ komkommer, in dunne reepjes (zonder de zaadlijsten)
een flinke hand alfalfa (of taugé)
1 flinke hand koriander, blaadjes geplukt

Voor de dressing
75 gram pinda’s, geroosterd (of 2 eetlepels kant en klare pindakaas)
2 eetlepels lichte sojasaus
sap en zeste van 1 limoen
1 theelepel sesamolie
1 theelepel (geroosterd) sesamzaad
½ rode chilipeper, zonder zaadlijsten (of een beetje meer of minder afhankelijk van hoe pittig je houdt) of een snufje gedroogde chilivlokken

Bereidingswijze van de rijstnoedelsalade

Meng alle ingrediënten voor de salade en verdeel deze over twee borden. Pureer met de staafmixer de geroosterde pinda’s samen met alle andere ingrediënten tot een zo glad mogelijke, schenkbare dressing. Is je dressing wat te dik, dan kan je nog wat extra water toevoegen. Schenk de dressing over de salade en bestrooi eventueel met nog wat sesamzaad.

Voeg een opmerking toe