Chili con carne met rijst

Chili con carne is niet zoals veel mensen denken een Mexicaans gerecht. Het komt uit de Amerikaanse Texmex-keuken, waarschijnlijk bedacht door kolonisten, die het vlees van wilde buffels lieten stoven om het mals te krijgen. Dus geen Mexicaanse bonenschotel met gehakt, maar een Amerikaans vleesschotel met vlees en chilipepers.

Mijn recept voor dit gerecht is een soort tussenvorm, een stoofschotel van mager rundvlees maar wel met bonen en een Mexicaans tintje door de chipotle peper. Niet erg authentiek, maar heel erg lekker!

Wat heb je nodig voor chili con carne?
(voor twee personen)

350 gram runderstoofvlees, in blokjes van ca. 3 cm
2 grote rode (punt)paprika’s, zonder zaadlijsten, gehalveerd en in repen gesneden
1 kaneelstokje (of als alternatief 1 theelepel gemalen kaneel)
1 theelepel gemalen komijn
1 grote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt of fijngesneden
1 eetlepel neutrale olie (bijvoorbeeld arachide of zonnebloem)
1 kleine gedroogde chipotle peper, zonder zaadlijsten, verkruimeld of ½ theelepel gemalen chipotle peper (of als alternatief een gewone gedroogde chilipeper en ½ theelepel gerookt paprikapoeder)
1 theelepel zoet paprikapoeder
1 eetlepel cacaopoeder
200 ml runderbouillon (zelf gemaakt of kant en klaar)
sap van ½ limoen
3 grote trostomaten, zonder vel en zaadlijsten of ½ blikje polpa di pomodori
1 blikje kidneybonen
wat verse korianderblaadjes en/of ringetjes lente-ui

Bereidingswijze van chili con carne

Gebruik je de hele gedroogde chipotle peper, week de verkruimelde peper dan als eerste in een kopje met heet water.

Bak het vlees aan in de olie in een pan met een dikke bodem, totdat het van alle kanten is dichtgeschroeid. Voeg hierna de ui en knoflook toe en bak alles nog een paar minuten goed door. Voeg de komijn, het paprikapoeder en de cacao toe. Bak alles nog even goed door totdat de kruiden gaan geuren. Voeg dan de tomaten en het kaneelstokje toe en schenk de bouillon bij het vlees in de pan totdat alles net onder staat.

Laat het vlees op een zacht vuurtje ongeveer 1 tot 1½ uur sudderen. Als het vocht te veel verdampt doe er dan nog wat water bij. Het is de bedoeling dat het vlees boterzacht wordt.

Voeg nu de paprika en de bonen toe en laat alles nog een minuut of 5-10 sudderen totdat de paprika beetgaar is. Breng tot slot extra op smaak met wat limoensap en eventueel nog wat zout en peper.

Serveer de chili, bestrooid met de koriander en lente-ui, met rijst.

De chili is nog lekkerder met wat homemade* guacamole.

 

*Snijd voor een snelle zelfgemaakte guacamole een grote trostomaat (zonder zaadlijsten), een lente-ui en een grote avocado in kleine stukjes. Besprenkel met het sap van ½ limoen en kruid naar smaak met zout en een vleugje chilipeper.

Voeg een opmerking toe