Coq au Riesling

Een traditionele coq au vin maak je met een hele kip en een stevige rode wijn. Heerlijk en zeker mijn versie 😉 die ik maak naar een recept van Raymond Blanc.

Deze lichtere voorjaarsvariant uit de Elzas is een heerlijk alternatief voor de stevige winterse coq au vin. Vanwege de iets subtielere smaak van deze stoofschotel, geef ik de voorkeur aan een stukje kipfilet. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je de kip niet lang hoeft te stoven en je binnen een half uur een heerlijke maaltijd op tafel zet.

Wat heb je nodig voor de Coq au Riesling
(voor 2 porties)

2 middelgrote kipfilets, gehalveerd
250 ml Riesling
250 gram kastanjechampignons, in kwarten
3 à 4 middelgrote sjalotten, in kwarten
1 grote prei, in dunne ringen
1 stengel bleekselderij, in ringen
1 teentje knoflook, gesnipperd
75 gram bacon of ontbijtspek in blokjes of reepjes
2 eetlepels boter
250 ml kippenbouillon (zelf getrokken of kant-en-klaar)
2 eetlepels room
een paar takjes tijm en 2 blaadjes laurier

Bereidingswijze van de Coq au Riesling

Marineer de kipfilet minimaal een half uur in de witte wijn (langer kan natuurlijk ook).

Bak ondertussen de reepjes bacon uit in de roomboter totdat ze een beetje bruinen. Haal ze uit de pan en bak in het achtergebleven vet de ui, knoflook en bleekselderij een minuut of 5 totdat ze wat zachter zijn en licht bruinen. Dan kunnen de kastanjechampignons erbij. Bak alles totdat de champignons zacht en gaar zijn en schep dan alle groenten uit de pan.

Smelt de rest van de boter en bak op middelhoog vuur de kip rondom aan. Schenk de wijn (van het marineren) en de bouillon erbij en laat de kip met de tijm en laurier ca. 20 minuten gaar en zacht worden.

Haal de kip en de kruiderij uit de pan en schenk de room bij de saus. Laat deze een beetje inkoken en schep dan de groenten en kip erbij.

Laat alles goed doorwarmen en serveer, zoals in de Elzas met boternoedels (of een wat lichtere variant met gekookte of gebakken aardappels, rijst of een beetje brood).

Voeg een opmerking toe