0 items -  0,00

       0 items -  0,00

Ottolenghi’s spruitjesrisotto

Spruitjes zijn nu volop in het seizoen, maar door de licht bittere koolsmaak zijn ze niet ieders favoriet. Vooral als je ze traditioneel bereidt en alleen afkookt,  komt deze bijzonder uitgesproken naar voren. Ik gebruik ze daarom liever op een andere manier, zoals in dit risottorecept van Yotam Ottolenghi. Zo lust écht iedereen deze kleine groene kooltjes!

Deze risotto staat op donderdag 29 november als vegetarische maaltijd op mijn weekmenu.

Wat heb je nodig voor spruitjesrisotto?
(voor twee personen)

  • 180 gram risottorijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 witte ui, in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook, geraspt of fijngesneden
  • 500 gram kleine spruiten, 200 gram geschaafd in dunne plakjes, de rest in kwarten
  • 1 eetlepel roomboter
  • 500 ml groentebouillon (bij voorkeur zelf getrokken of anders kant en klaar)
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 40 gram dolcelatte (of een andere romige milde blauwschimmelkaas)
  • 1 eetlepel dragon
  • een paar takjes tijm
  • 1 citroen, schil geschaafd in dunne plakken (zonder het wit) en 1 eetlepel van het sap
  • een flinke scheut neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze van spruitjesrisotto

Bak de ui in een grote hapjes- of koekenpan in de roomboter en olijffolie totdat ze zacht zijn en licht kleuren. Doe dan tijm, knoflook en citroenschil erbij en bak deze een paar minuten mee. Voeg de geschaafde spruitjes toe, samen met de rijst en bak dit alles nog even door, totdat de rijst en spruitjes wat zijn opgewarmd. Blus af met de wijn en voeg dan bouillon toe totdat alles net onder staat. Laat zachtjes doorkoken, ongeveer 10 minuten en roer tussendoor. Voeg de rest van de bouillon toe, roer goed om en laat nog een minuut of 5 zachtjes doorkoken.

Proef of de rijst al zacht genoeg is. Zo niet, doe er dan nog een klein scheutje bouillon bij en laat nog een minuut of 2-3 koken, totdat het extra vocht zo goed als verdampt is. Ga net zo lang hiermee door totdat de rijst zacht romig is, maar toch nog wat bite heeft. Roer tot slot de kazen, het citroensap en de dragon door de risotto en kruid met peper en eventueel nog een beetje zout. Zet het vuur uit en laat de rijst een minuut of 3 rusten. Verwarm ondertussen de olie in een kleine koekenpan en bak de rest van de spruitjes op hoog vuur goed door totdat deze mooi karamelliseren en een beetje krokant worden. Schep de spruitjes dan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de risotto in voorverwarmde diepe borden en schep net voor het serveren de gebakken spuitjes erop.

Categories: BlogTags: , , ,

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Beleef Smaak

Algemene voorwaarden