Boboti (Zuid-Afrikaanse gehaktschotel)
Het eerste recept voor boboti(e) verscheen al in 1609 in een Nederlands kookboek. Waarschijnlijk hebben in die tijd de kolonisten van de VOC dit gerecht meegenomen naar Zuid-Afrika. De receptuur van die tijd is wel aangepast aan de smaken van deze tijd, maar wat niet is veranderd is de combinatie van smaken.
Een “bobotipie” is een beetje pittig maar vooral heel kruidig en zoet tegelijk.
Traditioneel serveert men in Zuid-Afrika bij de boboti “geelrys” (rijst met kurkuma, een snufje kaneel en rozijntjes). Niet absoluut nodig, maar wel een aanrader.
Wat heb je nodig voor Boboti met geelrys?
(voor twee personen)
Voor de boboti
350 gram rundergehakt
1 ei
2 eetlepels broodkruim
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt
1 eetlepel zonnebloemolie,
1 eetlepel verse gember, geraspt of ter vervanging 1 theelepel gemberpoeder
1½ theelepel milde currypoeder, kant en klaar of zelfgemaakt*
½ theelepel cayennepeper
1 citroen, zeste en sap
1/2 theelepel zout
15 gram rozijnen
15 gram gedroogde abrikoos in kleine stukjes (ongeveer net zo groot als de rozijnen)
15 gram amandelen, snippers of in kleine stukjes gehakt
Voor de custard
1 ei
50 ml melk
½ theelepel kurkuma
zout en peper
een paar blaadjes laurier vers of gedroogd
Voor de geelrys
150 gram basmatirijst
25 gram rozijnen
1 theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
1 theelepel bruine suiker
zout en peper
Bereidingswijze van Boboti met geelrys
Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur in de olie totdat ze licht kleuren. Voeg dan de gember, currrypoeder en cayennepeper toe en bak nog een minuutje door. Laat het mengsel afkoelen en meng het, samen met de overige boboti ingrediënten door het gehakt. Bekleed een klein bakblik of cakevorm met bakpapier en doe het gehakt erin. Druk goed aan.
Maak nu de custard door alle ingrediënten goed te mengen en schenk de custard op het gehaktmengsel. Leg de blaadjes laurier op de custard.
Bak de boboti in het midden van de oven in ca. 40 minuten totdat deze gaar en goudbruin is. Kleurt de boboti iets te veel, zet dan de temperatuur lager of dek de ovenschaal af met wat aluminiumfolie.
Kook terwijl de boboti bakt de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de nog warme rijst met de overige ingrediënten en kruid naar smaak met peper en zout.
Serveer de boboti met de rijst en eventueel groente of salade naar keuze.
*maak je het currypoeder zelf, meng dan 1 eetlepel gemalen koriander met 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen mosterdzaad, 1 theelepel fenegriek, 1 theelepel gemalen venkelzaad en 2 theelepels kurkuma. Je kan het currypoeder goed afgesloten in een schoon potje zeker 3 maanden bewaren voordat het smaak verliest.