Cannelloni met spinazie en warm gerookte zalm

Beleef Smaak’s cannelloni. Kleine rolletjes van zacht pastadeeg gevuld met romige spinazie en warm gerookte zalm onder een laagje zoete en kruidige tomatensaus; heerlijk zomers comfortood.

Misschien is mijn versie met warm gerookte zalm niet helemaal volgens authentiek Italiaans recept, maar het geeft wel een extra lekker tintje aan deze lichte pastaschotel.

Zelf pasta maken is echt de moeite waard. Het is wel handig als je een keukenmachine met kneedhaak hebt en een pastamachine of je moet toe zijn aan een stevige work-out. Pastadeeg kneden en uitrollen is een stoer klusje waar je behoorlijk wat spierkracht bij nodig hebt.

Vind je dat allemaal te veel gedoe: koop dan gewoon kant en klare pastavellen voor lasagne.

Wat heb je nodig voor cannelloni met spinazie en warm gerookte zalm?
(voor twee personen)

Voor de vulling
250 gram warm gerookte zalm, in kleine stukjes geplukt
750 gram spinazie
1 grote ui, gesnipperd
1 kleine teen knoflook, geraspt
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
25 gram parmezaan, geraspt
125 gram ricotta
1 snuf nootmuskaat
½ theelepel zout en flink wat peper

Voor de tomatensaus
2 blikjes polpa di pomodori
1 grote ui, in grove stukken
1 teentje knoflook heel fijn gesneden
1 eetlepel olijfolie
¼ gedroogde rode peper verkruimeld of 1 snufje chilivlokken
eventueel wat (verse) basilicum of oregano
ongeveer een ½ theelepel zout en wat peper

Verder
300 gram vers pastadeeg (kant en klaar gekocht of zelfgemaakt*)

Bereidingswijze voor cannelloni met spinazie en warm gerookte zalm

Maak als eerste het pastadeeg* of kook de kant en klare pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Terwijl de pasta rust kan je alvast de saus maken. Fruit daarvoor de ui met de knoflook in de olie op middelhoog vuur. Voeg dan de tomaten en de kruiden toe. Laat de saus op zacht vuur pruttelen, ongeveer een half uur totdat de saus mooi is ingekookt. Pureer tot een egale massa en kruid met zout en peper.

Fruit het uitje met de knoflook, totdat ze iets kleuren. Voeg dan, beetje bij beetje, de spinazie toe en laat deze slinken. Roerbak totdat al het vocht uit de spinazie is verdampt. Voeg dan de ricotta, parmezaan en nootmuskaat toe. Kruid naar smaak met zout en peper. Je mengsel mag best wel wat “bite” hebben.

Warm de oven voor op 180 graden.

Neem een homemade pastavelletje of een lasagnevel. Leg een flinke schep van de spinazievulling op het velletje en verdeel wat zalm erover. Rol het pastavel losjes op en leg het in een ovenschaal (tip: smeer een beetje van de tomatensaus uit over de bodem van je ovenschaal, zodat de pastarolletjes niet vastbakken). Vul op dezelfde manier de overige velletjes pasta totdat het deeg en de vulling op zijn. Je hebt genoeg deeg en vulling voor ongeveer 12 rolletjes in totaal.
Schep de tomatensaus ruim over de rolletjes. Zorg ervoor dat het deeg goed bedekt is met saus, dan droogt je pasta niet uit!

Bak de cannelloni in de oven op 180 graden, ongeveer 20-30 minuten.

 

*Meng voor het pastadeeg per persoon 100 gram bloem met 1 ei en kneed met de hand of met een kneedhaak totdat een soepel deeg ontstaat. Het kan even duren totdat een samenhangend deeg ontstaat, dus niet te snel extra vocht toevoegen. Kneed net zo lang totdat het deeg elastisch en niet plakkerig aanvoelt. Laat het deeg ongeveer een half uurtje afgedekt met folie of in een plastic zakje in de koelkast rusten.
Snijd de deegplak in kleine stukken en rol deze uit op de pastamachine tot een lange lap. Snijd deze bij tot plakjes van zo’n 12 bij 15 cm en leg ze tot gebruik op een bebloemd oppervlak (niet op elkaar, want dan plakken ze vast!).
Breng in een grote pan ruim water aan de kook met 1 theelepel zout. Kook de pastavellen in twee porties een minuut of 2 à 3 totdat ze beetgaar zijn. Leg ze om af te koelen op een schone theedoek tot verder gebruik (niet op elkaar leggen dan plakken ze aan elkaar vast).
Zijn je pastavellen gescheurd of niet zo mooi van vorm? Niks aan de hand: gewoon in grotere stukken snijden of scheuren en serveren met tomatensaus en parmezaan. In Italië noemen ze deze speciale (mislukte J) pastasoort “malfatti”.
Tip: maak een ruimere portie pastadeeg en vries voorgekookte vellen pastadeeg in. Je kan de pasta ontdooien door deze direct uit de vriezer een paar tellen in een pan met kokend water te doen!

Voeg een opmerking toe