Garnalen in licht pittige tomatensaus met feta (Garides Saganaki)
Een beetje vakantiegevoel op je bord. Dit is mijn versie van een traditioneel Grieks recept: Garides Saganaki. Garnalen geserveerd in een licht pittige tomatensaus, natuurlijk met een scheutje Ouzo, gegratineerd met feta. Heerlijk zomers, laag in koolhydraten en per portie niet meer 500 calorieën. Laat de zomer maar beginnen!!!
Wat heb je nodig voor garnalen in licht pittige tomatensaus met feta?
(voor 2 personen)
500-600 gram grote rauwe gepelde garnalen (of gamba’s)
1 eetlepel olijfolie
2 grote rode uien, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
1 kleine rode peper, zonder zaadlijsten in stukjes gesneden
1 kleine teen knoflook, heel fijn gesneden of gehakt
1 flinke eetlepel Ouzo (of als alternatief Pernod)
1 blik tomatenstukjes (polpa di pomodori)
250 gram rijpe trostomaten, ontveld, zonder pitjes en in kwarten
150 gram feta, verkruimeld (als je extra op de calorieën wilt letten, kies dan een light versie)
een flinke hand platte peterselie, fijngesneden
zout en peper
Bereidingswijze van garnalen in licht pittige tomatensaus met feta
Zet de grill in de oven op de hoogste stand. Gebruik je diepvriesgarnalen, laat deze dan eerst 10 minuten ontdooien in een bakje met lauw water.
Verwarm de olie in een (hapjes)pan en bak op hoog vuur ui, knoflook en rode peper kort aan totdat ze beginnen te kleuren. Schenk de Ouzo erbij, roer even en doe dan de tomatenstukjes uit blik erbij. Kruid met peper en zout. Laat op middelhoog vuur een beetje inkoken, ongeveer een minuut of 5 totdat je een mooie, iets gebonden saus krijgt. Proef de saus en kruid eventueel nog een beetje bij.
Dep de garnalen goed droog en leg ze in een grote vuurvaste ovenschaal (of meerdere eenpersoonsschaaltjes). Kruid met wat peper en zout en zet ze dan 2-3 minuten onder de hete grill totdat ze aan de bovenkant een beetje roze kleuren. Haal ze uit de oven, draai ze om en zet ze 2-3 minuten terug onder de grill (echt niet langer, ze hoeven nog niet helemaal gaar te worden!). Gebruik je verse garnalen dan pel je die pas nadat ze onder de grill zijn geweest.
Schenk de saus over de (gepelde) garnalen en verdeel de partjes tomaat over de schaal(tjes). Strooi de feta erover en zet de schaal nog een keer terug in de oven, zo dicht mogelijk onder de hete grill, net zo lang totdat de kaas een beetje smelt, bruine randjes krijgt en de saus flink gaat bubbelen. Bestrooi met de peterselie en serveer meteen.
Het heeft wel wat meer koolhydraten en calorieën, maar dit gerecht is ook heel lekker met een beetje gestoomde rijst of een stukje brood erbij.