Gözleme met lamsgehakt, spinazie en feta
Mijn recept voor Gözleme. Deze gevulde kleine pannenkoekjes van heel dun deeg zijn in Turkije erg populair en niet zonder reden. Het deeg wordt gemaakt met een flinke hoeveelheid yoghurt, waardoor het erg soepel is en makkelijk flinterdun uitrolt. De vulling bestaat vaak uit kaas of spinazie of een kruidig aardappelmengsel.
Omdat ik de gözleme serveer als avondmaaltijd kies ik voor een goed gevulde versie met een mengsel van kruidig lamsgehakt, feta en spinazie.
Wat heb je nodig voor Gözleme met lamsgehakt, spinazie en feta?
(voor 2 personen)
voor de vulling
250 gram lams (of runder)gehakt
1 grote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd of geraspt
2 grote (tros)tomaten, zonder zaadlijsten, in kleine stukjes
eventueel 1 eetlepel milde paprikapuree (biber salçası)
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
350 gram spinazie
150 gram feta
zout en peper
voor het deeg
250 gram bloem
125 gram (magere) yoghurt
¼ theelepel zout
½ theelepel gist
Bereidingswijze van Gözleme met lamsgehakt, spinazie en feta
Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed ze met een keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Deze hoeveelheid yoghurt zou voldoende moeten zijn, maar bij deeg weet je het nooit exact. Blijft je deeg wat “droog” voeg dan nog een heel kleine scheutje water toe. Is je deeg wat de plakkerig dan kan een beetje extra bloem ook helpen.
Terwijl het deeg rust, maak je de vulling. Bak daarvoor eerst het gehakt aan in een droge koekenpan op middelhoog vuur totdat het gaar en bruin is. Giet het overtollige vet dat uit het gehakt is gelopen weg, maar laat de aanbaksels en een beetje vet in de pan zitten. Bak hierin de ui en knoflook een minuut of 2 tot 3 en voeg dan de spinazie toe. Laat deze iets slinken en voeg dan de kruiden en evt. de paprikapuree toe. Laat dit mengsel op hoog vuur pruttelen totdat al het vocht is verdampt. Kruid naar smaak met wat peper en zout. Zet de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Vorm van het deeg 8 kleine bolletjes en rol deze zo dun mogelijk uit en leg ze op een schone theedoek (dan plakken ze niet vast). Beleg 4 van de deeglappen met het gehakt-spinaziemengsel en verdeel de tomaatstukjes en feta erover. Laat aan de randen ongeveer 1 cm vrij. Maak een deksel van de overige 4 deeglappen, vouw de randen iets over elkaar en druk ze goed aan.
Verwarm een (anti-aanbak)pan op middelhoog vuur en bak de gözleme één voor één aan beide kanten, ongeveer 5 minuten totdat het deeg gaar is en ze goudbruin zijn. Houd de gebakken gözleme in de oven (op ca. 100 graden ) warm.
Serveer de gözleme warm en eventueel met een frisse Turkse bonensalade*
*Turkse witte bonensalade (Piyaz Salatasi):
Meng een uitgelekt blikje witte bonen met 2 kleine groene pittige Turkse paprika’s (zonder zaadlijsten en in stukjes gesneden) en een grote (tros)tomaat (ook zonder zaadlijsten) in even grote stukken. Maak een dressing van 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel citroensap, ringetjes lente-ui, platte peterselie en peper en zout naar smaak.