Indiase tikka masala zalm

Tikka masala is een Indiase currypasta die vooral gebruikt wordt om kip in te stoven. Je kan deze pasta kant en klaar in de supermarkt kopen, maar die haalt het qua smaak echt niet bij een zelfgemaakte kruidenpasta. Ook deze pasta laat zich trouwens heel goed invriezen, dus maak vooral een dubbele portie, dan heb je de volgende keer echt een makkelijke maaltijd.
Ik gebruik de tikka pasta in dit recept om een stukje zalm te marineren en daarna te garen in de oven. Supermakkelijk om te maken en nog lekkerder met een stukje homemade naanbrood. Dat kan je natuurlijk ook kant en klaar kopen, maar zelf bakken is echt veel smakelijker en met dit recept heel goed te doen!

Wat heb je nodig voor tikka masala zalm?
(voor twee personen)

Voor de tikka masala zalm
2 stukjes zalmfilet
½ rode peper
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 eetlepel verse gember, geraspt (of als alternatief 1 theelepel gemberpoeder)
1 eetlepel citroensap
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
2 theelepels garam masala, homemade of kant en klaar gekocht
1 theelepel mosterdzaad
2 grote trostomaten
2 eetlepels verse koriander (steeltjes is prima!)
1 eetlepel yoghurt
2 theelepels kurkuma

Voor de koolsalade
½ spitskool of Chinese kool, in dunne reepjes
1 groene chilipeper, zonder zaadlijsten, in reepjes
½ theelepel komijn
1 teentje knoflook
1 eetlepel tamarinde, of als alternatief, 1 eetlepel citroensap
Optie: een paar currybladeren (bij voorkeur vers of anders gedroogd)
½ theelepel mosterdzaad
½ theelepel karweizaad
2 eetlepels kokosolie
zout

Voor de uien-tomaten raita
3 eetlepels yoghurt
2 grote trostomaten, zonder zaadlijsten, in kleine blokjes
¼ theelepel zout
¼ theelepel chilipoeder
1 à 2 sjalotten, in hele dunne ringetjes

Bereidingswijze van tikka masala zalm

Pureer alle ingrediënten voor de tikka masala pasta in de keukenmachine of met een pureerstaaf. Schep de helft van de pasta in een ovenschaal en leg de zalm erin. Bedek de zalm met de rest van de pasta en zet de zalm minimaal een half uur in de koelkast om te marineren. Langer kan natuurlijk ook. Daar wordt de smaak alleen maar beter van!

Maak terwijl de zalm marineert de raita, door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Zet de raita koel weg.
Bak je het naanbrood zelf dan kan je nu ook alvast het deeg maken.

Rooster voor de koolsalade in een droge anti-aanbakpan op middelhoog vuur het mosterdzaad en karweizaad totdat ze gaan geuren. Haal de kruiden uit de pan. Verhit nu de kokosolie en bak hierin de chilipeper, knoflook en currybladeren totdat ze een beetje kleuren en haal ook deze kruiden uit de pan, maar laat zo veel mogelijk kokosolie achter. Zet het vuur hoger en roerbak de kool totdat deze gaat kleuren en beetgaar is. Voeg dan de tamarinde, het komijnpoeder, het gebakken mosterd- en karweizaad, currybladeren, knoflook en groene pepermengsel toe en schep goed om. Kruid naar smaak met wat zout. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.

Verwarm de oven op 180 graden en bak de zalm in ca. 15-20 minuten gaar. Bak ondertussen het naanbrood.

Serveer de zalm op of bij het brood met de raita en koolsalade.

Voeg een opmerking toe