Groene couscous (lunch) salade met pistachenoten, komijnuitjes en feta
Het recept voor deze salade is een “aangeklede” versie van de couscoussalade van Ottlenghi uit zijn kookboek Plenty.
Couscous is grof gemalen tarwe, waarvan deeg wordt gemaakt. Dat deeg wordt in hele kleine bolletjes verdeeld en gedroogd, net zoals houdbare pasta’s. Door het te wellen of te stomen worden de bolletjes weer zacht en kan je de couscous verwerken of meteen serveren.
In het originele recept van Ottolenghi krijgt de couscous door een groene kruidenpasta veel smaak en een mooie frisgroene kleur. Hij gebruikt daarbij een forse hoeveelheid olijfolie (en kruiden), maar het kan echt met minder. Ook lekker en het scheelt vooral behoorlijk aan calorieën. Die besteed ik liever aan wat extra sla, komkommer en feta met komijnuitjes en maak hierdoor van dit gerecht – dat bedoeld is als bijgerecht – een complete goed vullende vegetarische lunch.
Wat heb je nodig voor een lunchsalade van groene couscous?
(voor twee personen)
150 gram couscous
160 ml groentebouillon (home made* of kant en klaar)
30 gram pistachenoten, gepeld en grof gehakt
6 kleine snackkomkommers, in niet te dunne plakjes gesneden
1 kleine groene peper, zonder zaadlijsten, in ringetjes gesneden
1 lente-ui in ringetjes gesneden
1 flinke hand groene (gemengde) salade naar keuze
1 grote ui, in dunne plakjes gesneden
1 theelepel komijnpoeder
2 eetlepels olijfolie
125 gram feta, in kleine blokjes gesneden/verkruimeld
Voor de kruidenpasta
40 gram verse groene kruiden naar keuze (bijv. peterselie, koriander, munt, kervel, dragon, dille)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
¼ theelepel zout
wat peper
Bereidingswijze van een lunchsalade van groene couscous
Doe de couscous in een ruime kom. Verhit de groentebouillon totdat deze kookt en giet hem over de couscous. Dek de schaal af en laat de couscous ongeveer 10 minuten wellen.
Pureer voor de kruidenpasta alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer.
Roer de couscous los en meng met de kruidenpasta. Terwijl de smaak van de kruiden in de couscous trekt, bak je het uitje goudbruin en knapperig in de olijfolie. Kruid met komijnpoeder en wat zout. Doe de komkommer, pistachenoten, groene peper en lente-ui bij de couscous, schep alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Verdeel de slablaadjes over twee borden, schep de couscous erop. Bestrooi tot slot met de uitjes en de blokjes feta.
* Zie voor een zelf getrokken groentebouillon dit weekrecept