Parelgortrisotto met gekruide feta

Parelgort (gerst) kennen we tegenwoordig vooral vloeibaar: er wordt bier van gemaakt. Maar je kan er nog zo veel meer mee. Het is een perfecte basis voor een (stevige) soep of een salade. Of je kan parelgort gebruiken als vervanging voor de rijst in een risotto. Dit recept van Yotam Ottolenghi is één van mijn favoriete bereidingen van deze super gezonde graansoort.
en staat op woensdag 22 mei op mijn weekmenu!

Wat heb je nodig voor parelgortrisotto met gekruide feta?
(voor 2 personen)

Voor de parelgortrisotto
200 gram parelgort
1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
1 middelgrote sjalot, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
500 gram trostomaten (zo rijp mogelijk), in kwarten
een paar takjes tijm en een laurierblad (vers of gedroogd)
een snufje gedroogde chilivlokken of chilipoeder (houdt je van wat pit, dan ietsje meer)
1 theelepel snufje gerookt paprikapoeder (pimenton)
4 plakjes citroenschil, met zo min mogelijk wit
400 ml groentebouillon (kant en klaar of zelf getrokken*)
½ theelepel zout en wat peper
1 eetlepel olijfolie

Voor de gekruide feta
150 gram feta, verkruimeld in niet al te kleine stukken
2 eetlepels olijfolie
½ theelepel karwijzaad
½ eetlepel verse (of een snuf gedroogde) oregano, fijngehakt

Bereidingswijze van parelgortrisotto met gekruide feta

Spoel de parelgort in ruim koud water en laat uitlekken.

Fruit de sjalot, knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur, in de lepel olijfolie totdat ze zacht zijn.

Pureer ondertussen de tomaten (met schil en pitjes!) in een blender of met een pureerstaaf en zet apart.

Voeg dan de parelgort toe aan de sjalot, knoflook en bleekselderij en laat een minuutje mee bakken. Nu kunnen de gepureerde tomaten en de groentebouillon erbij. Laat weer aan de kook komen en zet het vuur laag. Voeg nu alle andere ingrediënten toe, roer goed door en laat de risotto ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de parelgort niet aan de bodem vastplakt en voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als het mengsel te droog wordt. Proef of de parelgort al zacht is (hij blijft wel een beetje “bite” houden). Zo niet, laat dan nog wat langer doorkoken.

Verhit tegen het einde van de kooktijd van de risotto een kleine anti-aanbakpan en “pof” de karwijzaadje in de droge pan op middelhoog vuur. Voeg dan de olijfolie en de oregano toe en warm alles nog even door. Schep de stukjes feta bij het (nog warme, maar niet meer hete) mengsel.

Haal de tijm, het laurierblad en de plakjes citroenschil uit de risotto en proef nog een laatste keer. Kruid eventueel nog wat bij met wat zout en peper. Verdeel de risotto over twee (voorverwarmde) kommen of diepe borden en schik de feta in het midden van ieder bord over de risotto.

 

* Mijn favoriete recept voor een snelle heerlijke kruidige groentebouillon, in een kwartiertje klaar!
Wat heb je nodig:
1 eetlepel olijfolie
1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 prei en 1 venkelknol, alle vier grof in stukken gesneden
1 kleine winterpeen, in plakken
1 teen knoflook, gekneusd
3 tomaten in kwarten
een paar zwarte peperkorrels
een paar takjes platte peterselie

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem, op middelhoog vuur. Fruit de groenten met de teen knoflook 5 à 10 minuten en voeg dan tomaten, peperkorrels en peterselie toe. Vul de pan met water totdat de groenten net bedekt zijn en laat op een zacht vuurtje trekken. Na een kwartiertje; bouillon zeven en klaar! Je kan de bouillon afgesloten ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

Voeg een opmerking toe