Pilav van bulgur met geroosterde paprika en gebakken feta

Mijn recept voor een Pilav van bulgur met geroosterde paprika en gebakken feta. Pilav is een eenpansgerecht uit de keuken van het Midden-Oosten, dat nog het meeste lijkt op een risotto: rijst (of een ander graanproduct) wordt eerst kort gebakken in boter of olie en daarna in bouillon met allerlei groenten en kruiden gegaard.

Dit recept lijkt door mijn aanpassingen eigenlijk meer op een tabouleh, een salade van bulgur met tomaat, ui en veel verse kruiden, dat vaak als bijgerecht wordt geserveerd.

Deze pilav is op zichzelf al een complete maaltijd. Het is daarom niet nodig, maar een stukje gebakken feta en wat platbrood of pide maken dit gerecht wel helemaal compleet.

Wat heb je nodig voor de pilav met gebakken feta?
(voor twee personen)

Voor de pilav
150 gram bulgur
1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 blikje tomaatstukjes
½ theelepel pul biber (Turkse pittige paprikavlokken)
1 eetlepel acili biber (Turkse paprikapasta)
2 kopjes groentebouillon (bij voorkeur zelf getrokken* of anders kant en klare bouillon)
2 à 3 grote rode puntpaprika’s, zonder zaadlijsten, in dunne ringen gesneden
1 eetlepel platte peterselie en verse munt, fijngehakt
25 gram walnoten, in stukjes gebroken
peper en zout

Voor de gebakken feta
1 stuk feta van 100 gram
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels verse kruiden naar keuze, fijngehakt
nog een snufje pul biber

Bereidingswijze van pilav met gebakken feta

Verwarm de olijfolie in een (hapjes)pan en bak de ui en de bleekselderij, totdat deze licht bruinen. Voeg de bulgur toe en roer goed om en voeg dan de tomatenpuree, de tomaatstukjes, bouillon en paprikapasta en paprikavlokken toe. Breng dit mengsel aan de kook en zet het vuur laag.

Bak nu de paprikaringen in een goed hete grillpan, totdat deze een beetje blakeren. Doe deze bij de bulgur en laat de pilav ongeveer 5 minuten zachtjes koken, totdat de bulgur beetgaar is. Het vocht is nu grotendeels verdampt. Het is de bedoeling dat de pilav nog wel smeuïg maar net niet meer vochtig is. Haal de pilav van het vuur en voeg de peterselie en munt toe en kruid naar smaak met peper en zout.

Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand. Leg de feta in een ovenschaaltje en meng de olijfolie, kruiden en pul biber. Verdeel dit mengsel over de feta en zet deze in de oven, net onder de hete grill. Laat ca. 5 minuten bakken totdat de feta een bruin korstje krijgt.

Bestrooi de pilav voor het serveren met de walnoten, samen met de gebakken feta en eventueel een stukje brood.

 

* doe 1 grote ui, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, 1 handje champignons, 1 prei, wat knolselderij, een paar takjes tijm, een laurierblad en klein bosje platte peterselie met een flinke snuf zout en wat peperkorrels in een pan en giet er water op totdat ze net onder staan (ongeveer 500 ml). Breng aan de kook en laat ongeveer een uur op een heel laag pitje trekken. Zeven en klaar!
Tip: maak een dubbele portie en vries de afgekoelde, andere helft (in delen) in voor een volgende keer!