Platbrood met lamsvlees (lahmacun)

Mijn recept voor een Turkse pizza! Lahmacun is misschien wel het meest gegeten Turkse gerecht hier in Nederland. In de originele versie is het meer een “snack” dan een complete maaltijd, maar met wat kleine aanpassingen maak je er een heerlijke en gezonde avondmaaltijd van. Zo lekker heb je een Turkse pizza echt nog nooit gegeten!

In plaats van (runder of lamsgehakt) gebruik ik lamsvlees, net zo lang gestoofd totdat het zo mals is dat het uit elkaar valt. Lamsvlees, zeker het vlees dat geschikt is om te stoven kan een beetje vet zijn. Ik bak het vlees daarom bij voorkeur ruim van tevoren en laat het afkoelen. Dan stolt het vet en kan je het heel makkelijk weghalen. Zo heb je wel de smaak en niet de calorieën.

De bodem van het zelfgemaakte platbrood is licht en knapperig, maar nog net zacht genoeg om de “pizza” op te rollen. Dat komt omdat je dit brood niet in de oven, maar in de pan bakt. De knoflooksaus vervang ik door een yoghurt/knoflookdressing. Dat is beter voor de lijn en – zeker in combinatie met het kruidige lamsvlees- echt net zo lekker.

Wat heb je nodig voor lahmacun?
(voor twee personen)

Voor het lamsvlees
500 gram lamsvlees, geschikt om te stoven (bijvoorbeeld lamsschouder)
1 ui, gesnipperd
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel paprikapoeder
en eventueel een snufje gedroogde paprikavlokken

Voor de tomatensaus
1 blikje tomaatblokjes
1 kleine ui, in stukjes
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1 eetlepel olijfolie
een flinke snuf gedroogde chilipeper

Voor de yoghurt/knoflookdressing
150 ml yoghurt
1 klein teentje knoflook, geraspt of heel fijn gesneden
peper en zout

Voor het platbrood
350 gram tarwebloem
1 theelepel zout
1 theelepel gedroogde gist
twee eetlepels yoghurt
ongeveer 250 ml handwarm water

Verder
1 grote rode ui, gehalveerd en in hele dunne ringen gesneden
een handje gemengde sla
½ citroen (het sap)
een scheutje olijfolie
een flinke hand platte peterselie

Bereidingswijze van lahmacun

Doe het lamsvlees in de pan met de ui en de kruiden en meng alles goed. Zet het vlees net onder water. Voeg nog wat zout en peper toe en laat het vlees met de deksel op de pan op een zacht vuurtje stoven, ongeveer 1½ tot 2 uur. Controleer tussentijds of het vlees nog onder water staat. Zo niet, dan voeg je nog wat extra water toe. Als het vlees zacht is, laat je de (jus)saus en het vlees apart van elkaar goed afkoelen.

Bak voor de tomatensaus het teentje knoflook en ui kort in de olijfolie totdat deze wat beginnen te bruinen, voeg dan de blokjes tomaat toe en kruid met chilipeper en peper en zout. Laat dit mengsel op een zacht vuurtje sudderen, totdat het mengsel ongeveer tot ¾ is ingekookt. Pureer de saus en zet (koel) weg. Je hebt straks misschien niet alle saus nodig. Het restje kan je – maximaal 48 uur – in de koelkast bewaren of invriezen.

Meng voor het deeg van het platbrood de bloem met het zout, gist en de yoghurt en ¾ van het water met de hand of in de keukenmachine (met een kneedhaak) en voeg steeds een beetje meer water toe, net zo lang totdat het deeg soepel aanvoelt maar net niet meer plakkerig is. Je hebt misschien niet al het water nodig. Is je deeg toch iets te plakkerig, dan voeg je nog een beetje bloem toe.
Laat het deeg goed afgedekt minimaal een uur rusten.
Verdeel het deeg daarna in vier ongeveer gelijke stukken en rol het uit tot ongeveer 1 cm dikte.

Verwarm een antiaanbakpan op middelhoog vuur. Leg een deeglap in de pan en laat deze met de deksel op de pan 3-4 minuten bakken totdat het licht verkleurt. Draai dan het brood om en bak de andere kant, ongeveer even lang, totdat ook deze kant een kleurtje krijgt en het brood gaar is. Bewaar het brood in een theedoek en bak de andere 3 broden op dezelfde manier.

Meng voor de yoghurt/knoflookdressing, de yoghurt met de knoflook en breng op smaak met peper en zout.

Vlak voor het serveren haal je het vlees uit de koeling en pluk (of snijd) je het in kleine stukjes.
Haal het vetlaagje van de jus en laat de jus voor de helft inkoken. Warm het vlees op in de ingekookte jus (voor extra smaak!). Besmeer de platbroden met een dun laagje van de tomatensaus en bak ze nog heel even op in een hete droge koekenpan, totdat de bodem net weer een beetje knapperig wordt, ongeveer 2-3 minuten.

Verdeel het vlees met een beetje aanhangende jus over de broden, samen met de sla (aangemaakt met een beetje citroensap en olijfolie), de peterselie en uienringen. Schep er tot slot nog een flinke schep yoghurt/knoflookdressing over. Rol het brood stevig op en serveer met nog wat extra saus.