Salade van eendenbout, watermeloen en granaatappel met een Aziatische dressing

Mijn recept voor een salade van eendenbout, watermeloen en granaatappel met een Aziatische dressing. Deze smaakcombinatie moet je écht een keer geproefd hebben.

Malse stukjes warme eend met een frisse salade van gekoelde zoete watermeloen en granaatappel, samen met een Aziatisch getinte zoetzure en ietsje pittige dressing; een heerlijke en bijzondere zomerse maaltijdsalade.

De eendenborst laat je langzaam op lage temperatuur garen in de oven. Dus op tijd beginnen met koken! Voordeel is wel dat als de eend eenmaal in de oven staat je er twee uren lang geen omkijken meer naar hebt. Het recept van dit gerecht is van Tom Kerridge – een Engelse sterren-chefkok, die zelf heel veel kilo’s is afgevallen door over te stappen naar een koolhydraat-arm dieet.

Wat heb je nodig voor de salade van eendenbout en watermeloen?
(voor 2 personen)

2 middelgrote eendenbouten (bij een goed gesorteerde poelier te koop)
¼ watermeloen, gekoeld, zonder de schil en in blokjes van ca. 3 cm gesneden
de pitjes van een ½ granaatappel, gekoeld
1 kropje baby romaine sla in reepjes gesneden of een flinke hand rucola
1 handje verse munt
1 handje verse koriander
1 kleine rode peper zonder pitjes en zaadlijsten, in ringetjes gesneden
2 theelepels sojasaus
1 theelepel vissaus
het sap van 1 limoen
een mespuntje sichuan peper (of als alternatief chili flakes)
peper en zout

Bereidingswijze van de salade van eendenbout en watermeloen

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een klein rooster in een ovenschaal (je kan speciale ovenschalen kopen met een rooster, ideaal voor het bereiden van eend). Kruid de eendenbouten met peper en zout en leg ze op het rooster, velkant naar boven. Het is de bedoeling dat het vet langzaam uit de bouten druipt terwijl ze gaar en mals worden. Bak in 1½ tot 2 uren, totdat het vel knapperig is geworden. De eendenbout is gaar wanneer er wit vocht uit loopt als je er met een prikker in steekt. Laat afkoelen naar kamertemperatuur, haal het vel voorzichtig los (en bewaar de knapperigste stukjes!) en pluk dan het vlees van de eendenbout. Bewaar ook een scheutje van het eendenvet (voor de dressing).

Snijd de watermeloen en eventueel de romaine sla en haal de pitjes uit de granaatappel. Zet alles nog even koud weg. Maak van de sojasaus, vissaus, limoensap, de sichuan peper en een theelepeltje eendenvet een dressing. Bak in een droge anti-aanbakpan de stukjes eendenboutvel nog een beetje op totdat ze extra knapperig zijn.

Warm de stukjes eendenbout kort in een anti-aanbakpan door. Je kan de eend ook in een hete oven (220 graden) in een minuut of 5 opwarmen.

Meng in een grote kom of schaal de sla, watermeloen en verse kruiden met de helft van de dressing. Verdeel de stukjes eendenbout over de salade, bestrooi met de granaatappelpitjes en de rode peper. Verdeel de rest van de dressing over de eendenborst en strooi nog wat stukjes knapperig eendenboutvel over de salade voor extra crunch.

Voeg een opmerking toe