Stevige soep van geroosterde wintergroente met parelgort
Mijn recept voor een stevige soep van geroosterde wintergroenten met parelgort.
Parelgort is een ouderwetse graansoort, die we tegenwoordig nog maar weinig eten. Te weinig wat mij betreft en niet alleen omdat parelgort erg gezond en voedzaam is. De nootachtige smaak van de parelgort past perfect bij geroosterde groenten en maakt van deze vegetarische soep een heerlijk kommetje winters comfortfood.
Ik gebruik in dit recept knolgroenten, die nu in het seizoen zijn – pompoen, pastinaak, wortel en knolselderij – maar met de keuze voor de groenten kan het eigenlijk niet verkeerd. Kies vooral wat je zelf lekker vindt of neem de groenten, die je nog in huis hebt. Het resultaat is hoe dan ook een heerlijk stevige, goed vullende en supergezonde maaltijd.
Wat heb je nodig voor een stevige soep met parelgort?
(voor twee personen)
1 kleine ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
2 eetlepels olijfolie
600 – 750 gram seizoensgroenten naar keuze (bijvoorbeeld pompoen, zoete aardappel, pastinaak, wortel en knolselderij)
1 flinke scheut witte wijn
ongeveer 600 ml groentebouillon (home made* of kant en klaar)
1 kopje parelgort (ca. 100 gram)
1 laurierblad
1 handje selderij, fijngesneden
peper en zout
Bereidingswijze van een stevige soep met parelgort
Verwarm een eetlepel van de olijfolie in een soeppan en bak ui en bleekselderij totdat ze licht gaan kleuren. Dan kan de wijn en de groentebouillon erbij. Breng aan de kook en voeg de parelgort en de laurier toe. Laat de parelgort op een zacht vuurtje koken. Dat duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Dan zou de parelgortkorrel zacht moeten zijn, met nog steeds een beetje bite.
Warm ondertussen de oven voor op 200 graden en snijd de groenten in niet al te kleine stukjes. Doe ze in een bakblik. Meng met de rest van de olijfolie, kruid met ruim peper en zout en zet de groenten ongeveer 15 minuten in de oven, totdat ze beetgaar zijn en wat kleur krijgen.
Doe de groenten daarna bij de bouillon en parelgort en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Warm de soep nog een keer goed door en serveer in kommen, bestrooid met de fijngesneden selderij.
* Een zelfgetrokken groentebouillon is wel het lekkerste en binnen een kwartiertje klaar. Fruit in 1 eetlepel (olijf)olie 1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 winterpeen, 1 prei en ½ venkel, allemaal in grove stukken gesneden. Giet er daarna water op totdat de groenten onderstaan en voeg 2 tomaten in kwarten (met schil en pitjes), een paar takjes peterselie, tijm en selderij toe en kruid met ½ theelepel zout. Laat alles op een zacht vuurtje minimaal een kwartier trekken, zeven en klaar.