Thaise massaman curry
Mijn recept voor een Thaise massaman curry. Deze heerlijke stoofschotel komt van origine uit het zuiden van Thailand, een moslimregio, vandaar “massaman” (moslim)-curry. Bijzonder aan dit gerecht is het gebruik van aardappel, een ingrediënt dat je maar weinig ziet in de Aziatische keuken.
De currypasta om dit gerecht te maken kan je kant en klaar in een potje kopen, maar de smaak is niet te vergelijken met een homemade currypasta. Mijn versie is eenvoudiger te maken dan de originele versie met ongemalen specerijen, maar komt qua smaak heel dicht in de buurt. Alle ingrediënten zijn in de toko prima te krijgen. En, maak vooral een ruime portie; deze pasta kan je prima in porties invriezen (je kan de ingevroren pasta in een warme pan ontdooien en daarna het recept volgen).
Wat heb je nodig voor Thaise massaman curry?
(voor twee personen)
Voor de massaman currypasta
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen kardemom
¼ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel anijspoeder
½ theelepel kaneelpoeder
½ theelepel gedroogde chilivlokken (of wat meer als je van pittig houdt)
½ theelepel zwarte peper
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
2 gedroogde djeroek poeroet blaadjes, verkruimeld
1 theelepel laospoeder
2 stengels sereh, het zachte, binnenste deel
2 à 3 sjalotjes, in stukken
2 eetlepels korianderwortel of als alternatief; verse koriander
2 grote tenen knoflook
1 kleine thaise rode chilipeper, zonder zaadlijsten, in stukken
½ theelepel trassi
Voor de massamancurry
350 gram runderstoofvlees, in blokjes van ca. 3 cm gesneden
1 eetlepel kokosolie
3 eetlepels van de currypasta
½ blikje kokosmelk
Ongeveer 250 ml runderbouillon (kant en klaar of zelf getrokken)
2 grote aardappels, geschild en in stukken, ongeveer net zo groot als het vlees
½ eetlepel tamerindepasta of als alternatief citroensap
1 laurierblad
1 scheutje vissaus
peper en zout
een klein handje (geroosterde) pinda’s
Bereidingswijze van Thaise massaman curry
Maak eerst de currypasta: vermaal alle ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer tot een pasta.
Bak dan het vlees aan in de kokosolie in een pan met een dikke bodem, totdat het van alle kanten is dichtgeschroeid. Voeg de currypasta toe en bak alles nog een minuutje goed door. Voeg dan de kokosmelk, bouillon, tamarinde en laurierblad toe en laat het vlees op een zacht vuurtje ongeveer ¾ uur sudderen.
Als het vocht te veel verdampt doe er dan nog wat water of extra bouillon bij. Voeg de aardappels toe en laat weer zachtjes koken totdat de aardappels en het vlees zacht zijn. Kruid met een klein scheutje vissaus en eventueel nog wat zout en peper naar smaak.
Serveer de curry heet in kommetjes bestrooid met de pinda’s, met wat (kokos)rijst*.
*kook 150 gram rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking maar vervang ½ van de hoeveelheid water door kokosmelk en voeg als extra nog 2 of 3 gedroogde djeroek poeroet blaadjes toe (die je na het koken uit de rijst haalt).