Waldorfsalade met gepocheerde kipfilet

Dit recept voor deze salade is één van mijn favorieten; eenvoudig te maken, laag in calorieën en vooral heel erg lekker.

Het originele recept – bedacht in het Waldorf Astoria in New York, door de restaurantmanager – bevatte niet veel meer dan reepjes selderijknol, appel en walnoten aangemaakt met een flinke klodder mayonaise.

Ik kleed mijn Waldorfsalade liever iets meer aan. Bleekselderij en bladselderij geeft de salade net iets meer smaak en kleurt mooi groen. De stukjes kip geven extra bite en maken deze salade meer een complete maaltijd. De calorierijke mayonaise van het origineel vervang ik hier door een yoghurt/mosterd dressing. Het resultaat is een heerlijke lichte, super verantwoorde en goed vullende salade.

Wat heb je nodig voor de Waldorfsalade met gepocheerde kipfilet?
(voor twee personen)

1 grote kipfilet
200 ml kippenbouillon (zelf getrokken of kant en klaar)
1 zurige, knapperige appel (bijv. Granny Smith) in kleine blokjes van ca. 1 bij 1 cm en besprenkelt met wat citroensap tegen het verkleuren
ongeveer 10-15 druiven, afhankelijk van de maat, grote exemplaren eventueel gehalveerd
2 stengels bleekselderij, in dunne ringen
½ knolselderij
3 eetlepel bladselderij, fijngehakt
3 eetlepels (magere) yoghurt
2 theelepels dijonmosterd
1 eetlepel honing
3 eetlepels ongebrande walnoten, in wat kleinere stukjes verdeeld
2 theelepels walnootolie (of als alternatief een andere neutrale olie)
peper en zout

Bereidingswijze van de Waldorfsalade met gepocheerde kipfilet

Breng de bouillon aan de kook en leg de kipfilet erin, draai het vuur zo laag dat de bouillon net niet meer kookt en laat de kip ongeveer 10 minuten in het warme vocht staan. Als je de tijd hebt is het extra lekker om de kip in de bouillon te laten afkoelen.

Verwarm, de walnootolie op middelhoog vuur en rooster de walnoten totdat ze licht kleuren. Schep ze uit de olie. Bewaar de olie voor de dressing.

Snijd of rasp (met de mandoline) de knolselderij in dunne reepjes. Maak van de yoghurt, mosterd, afgekoelde walnootolie en honing een dressing en kruid deze met een flinke snuf (versgemalen) peper en zout (zo ongeveer ½ theelepel). Schep de dressing door de knolselderijreepjes en voeg de selderijstengel en bladselderij toe. De groenten mogen ruim met de dressing bedekt zijn. Zet dit mengsel minimaal ½ uur koel weg om op smaak de te komen. Hoe langer de selderij staat hoe beter de dressing kan intrekken en des te lekkerder de salade!

Snijd tot slot de kip in niet te kleine blokjes en schep deze samen met de appel en druiven door de salade.
Proef of de salade goed op smaak is en kruid eventueel nog wat bij met peper en/of zout. Bestrooi de salade net voor het serveren met de walnoten.

Voeg een opmerking toe