Zelfgebakken focaccia

Zelf brood bakken is minder lastig, dan je zou denken. Wil je het ook een keer proberen, dan is dit recept voor een focaccia perfect om mee te beginnen. Dit platte Italiaanse brood is eenvoudig te maken en kan eigenlijk niet mislukken. En je kan er eindeloos mee variëren. Je kan het brood beleggen met rozemarijn, tomaatjes of olijven of je gebruikt het als “pizzabodem”. Superlekker!

Wat heb je nodig voor 1 flinke focaccia
(van ongeveer 750 gram)

450 gram bloem
ongeveer 200 ml lauwwarm water en 100 ml melk
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
12 gram zout
25 ml olijfolie en nog wat extra

Bereidingswijze van deze focaccia

Meng de bloem met de gist en giet het water en melk erbij. Kneed het deegmengsel met je keukenmachine totdat de bloem het vocht heeft opgenomen. Schenk dan de olijfolie erbij en kneed weer door. Voeg tot slot het zout toe en laat de keukenmachine minimaal 5 minuten alles goed door kneden. Het deeg moet nu soepel en niet meer plakkerig zijn. Is het deeg wat te droog, voeg dan nog een heel klein beetje water te toe. Te plakkerig? Dan helpt een beetje extra bloem.

Dek de deegbal af en laat het deeg een eerste keer ca. 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek totdat het in volume is verdubbeld.

Bekleed een bakblik met bakpapier en schep het deeg in het midden. Maak je handen wat vochtig met water en verdeel het deeg in een dunne laag van ongeveer 1 à 2 cm op het bakblik. Dek het bakblik af en laat het brood nog een keer, ongeveer 1 à 2 uur rijzen.

Maak je handen weer vochtig en ”prik” met je vingers kuiltjes in het deeg, net niet helemaal tot de bodem.

Wil je een topping van kruiden, olijven of tomaatjes, dan kan je deze nu over het deeg verdelen. Schenk dan nog ca. 2 eetlepels olijfolie erover en laat het brood een laatste keer een uur of 2, afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de foccacia in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Maak je de focaccia als “pizzabodem”, bak het brood dan eerst 20 minuten stevig en beleg het dan met tomatensaus en buffelmozarella.

Voeg een opmerking toe