Ricottapasteitjes met romige kip, kastanjechampignons en dragon

Met dit recept kan je zonder schuldgevoel genieten van een heerlijk hartig taartje: ricottapasteitjes met romige kip, kastanjechampignons en dragon.

Korstdeeg bevat over het algemeen een flinke hoeveelheid boter. In dit recept vervang ik dit door ricotta, waardoor het deeg een stuk minder calorieën bevat en ook nog zorgt voor een heerlijke lichte structuur. Nog verantwoorder wordt het recept wanneer je de tarwebloem (deels) vervangt door volkorenbloem. Daardoor wordt het deeg wel iets “steviger” maar zeker niet minder smakelijk.

Voor deeg dat niet hoeft te rijzen geldt altijd, hoe minder de gluten ontwikkelen hoe luchtiger en krokanter het deeg. Probeer daarom zo min mogelijk te kneden en gebruik – wanneer je die hebt – bij voorkeur een keukenmachine. Dit deeg is trouwens ook heel geschikt voor zoete vullingen.

Wat heb je nodig voor ricottapasteitjes met romige kip, kastanjechampignons en dragon?
(voor twee personen)

Voor het korstdeeg
200 gram tarwebloem (naar keuze – deels – te vervangen door volkorenbloem)
100 gram ricotta
½ theelepel zout
een scheutje koud water

Voor de vulling
kipfilet, ca. 300 gram
1 eetlepel olijfolie
1 sjalotje, fijngehakt
1 bakje kastanjechampignons, in kwarten
1 kleine prei, in dunne ringen
1 glas witte wijn
50 gram ricotta
1 eetlepel verse dragon (eventueel te vervangen door peterselie)

Bereiding van ricottapasteitjes met romige kip, kastanjechampignons en dragon

Meng voor het deeg de bloem met het zout en voeg de ricotta toe. Kneed (met de hand of keukenmachine) de ricotta door de bloem totdat een soepel deeg ontstaat, dat niet meer plakt. Is je deeg te nat, voeg dan nog een beetje bloem toe.  Blijft je deeg wat korreling voeg dan, met hele kleine beetjes tegelijk, wat water toe.

Laat het deeg minimaal ½ uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.

Fruit de sjalot kort in de olijfolie en voeg dan de kip toe. Bak een minuut of 5, dan kunnen de prei en kastanjechampignons erbij. Bak totdat de groenten licht kleuren en blus af met de witte wijn. Voeg tot slot de ricotta en dragon toe. Kruid met peper en zout naar smaak. Laat dit mengsel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol ze uit tot een ronde lap. Bekleed twee middelgrote bakvormen met het deeg. Snijd het deeg dat over de rand hangt met een scherp mesje af. Vul het deeg met het ricotta-kip-groentemengsel. Kneed de afsnijdsels nog een keer door en rol het uit tot twee kleinere platte lappen. Dek de bakvorm af met de deeglap en druk de randen een beetje aan. Je kan natuurlijk ook meerder kleine vormpjes maken of één grote!

Bak de pasteitjes in het midden van de oven in ca. 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Serveer warm of op kamertemperatuur. Extra lekker met een frisse (groene) salade!