Chilichickensalade met roergebakken boerenkool

Het recept van deze salade vond ik op een Amerikaans weblog (The Roasted Root). Eet je glutenvrij dan is dit weblog absoluut een aanrader voor veel bijzondere en erg lekkere baksels.

Deze salade trok mijn aandacht vanwege de gedroogde kersen. Die had ik al een tijdje in mijn voorraadkast staan. Gekocht in een opwelling, zonder dat ik wist wat ik er mee wilde koken.
In deze winterse salade zijn ze een heerlijke toevoeging en combineren perfect met de wat bittere smaak van de boerenkool. Deze oer-Hollandse groente vervangt de palmkool uit het originele recept. Ook gebruik ik mijn eigen homemade tacokruiden voor de chilikip.

Deze salade is overigens in de week van 13 t/m 17 januari de hele week als weekmaaltijd(salade) te bestellen!

Wat heb je nodig voor een chilichickensalade met boerenkool?
(voor twee personen)

Voor de chilichicken

4 of 5 (scharrel) kippendijen
1 flinke eetlepel tacokruiden (kant en klaar of homemade #)
¼ theelepel chilipoeder
ongeveer 100 ml kippenbouillon (bij voorkeur zelf getrokken of anders kant en klaar)
zout en peper

Voor de salade

350 gram grofgesneden boerenkool
75 gram pecannoten
25 gram gedroogde kersen
50 gram granaatappelpitjes
een scheutje groentebouillon of wat water

Voor de dressing

2 eetlepels olijfolie
1 theelepel dijonmosterd
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel ahornsiroop
1 theelepel dijonmosterd
1 theelepel kaneel

Bereidingswijze van chilichickensalade met boerenkool

Bak eerst de kippendijen in een droge antiaanbakpan op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Schep de kip even uit de pan en haal het vet dat uit de kip is gelopen zoveel mogelijk weg. Verwarm de pan opnieuw en leg de kip terug in de pan. Bestrooi met de tacokuiden en extra chilipoeder. Bak de kruiden nog een paar minuten mee en schenk dan de bouillon erbij. Laat de kip met de deksel op de pan op middelhoog vuur stoven totdat deze gaar en zacht is, ongeveer 15-20 minuten.
Laat de kip in de saus afkoelen naar kamertemperatuur.

Verwarm een wok of hapjespan op hoog vuur en doe de boerenkool erbij. Roerbak de boerenkool een paar minuten totdat deze naar donkergroen verkleurd. Schenk dan de bouillon of het water erbij, zet het vuur laag en laat de kool nog even verder garen totdat het vocht helemaal verdampt is.
Laat ook de kool afkoelen.

Maak terwijl de kip en boerenkool afkoelen de dressing. Meng daarvoor alle ingrediënten goed door elkaar en kruid de dressing met peper en zout naar smaak.

Verdeel de boerenkool over 2 borden. Bestrooi met de kersen, noten en granaatappelpitjes en leg de kippendijen – in repen gesneden – erbij. Schenk de dressing over de salade.

 

# Meng voor homemade tacokruiden ½ eetlepel paprikapoeder, ¼ theelepel cayennepeper of chilipoeder, ¼ theelepel uienpoeder, ¼ theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel gedroogde oregano, 1 theelepel komijnpoeder en ½ theelepel zout door elkaar.