Thaise beefsalade (Nam Tok) met geroosterde pompoen en spinazie

Deze winterse variatie op een traditionele Thaise beefsalade (Nam Tok) is geheel per toeval ontstaan. Ik had nog een stukje rosbief, wat spinazie en een flespompoen in mijn koelkast liggen. Samen met wat Aziatische smaakmakers was deze supergezonde salade in minder dan een half uur klaar.

Belangrijke smaakmaker in een authentieke Thaise beefsalade is de khao khua; gemalen geroosterde kleefrijst. Deze geeft “bite” en een lekkere nootachtige smaak. Niet moeilijk om te maken, maar wel even een klusje waar je bij moet blijven, want de rijst moet echt goed bruinen en eigenlijk net niet verbranden. Vind je dat te veel gedoe, dan kan je de khao khua prima vervangen door wat geroosterde pinda’s. Ook heel lekker!

Wat heb je nodig voor de Thaise beefsalade
(voor 2 porties)

Voor de geroosterde pompoen
1 kleine flespompoen
1 eetlepel neutrale olie
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen korianderzaad

Voor de beefsalade
200 gram gegaard mager rundvlees naar keuze (bijvoorbeeld rosbief, biefstuk of ossenhaas)
2 eetlepels limoensap
2 theelepels vissaus
1 klein sjalotje, in dunne ringen
2 eetlepels sojasaus
eventueel een flinke 1 eetlepel geroosterde rijst* (khao khua)
een scheutje sesamolie

En verder
1 lente-ui, in dunne ringetjes
1 kleine groene chilipeper, in dunne ringetjes
1 flinke hand (kleine) spinazieblaadjes
1 kleine bos koriander
2 eetlepels (geroosterde en ongezouten) pinda’s

Bereidingswijze van de Thaise beefsalade

Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de pompoen eerst in kwarten. Verwijder de zaadjes en snijd de kwarten in de lengte nog een keer of 2 in kleinere plakken. Meng de olie met de kruiden en een snufje zout en verdeel dit over stukken pompoen. Rooster de pompoen in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Maak ondertussen de beefsalade. Snijd het vlees in dunne plakken en maak een dressing van alle overige ingrediënten. Schep de dressing door het vlees en laat het op kamertemperatuur marineren, totdat de pompoen klaar is.

Laat de pompoen een beetje afkoelen en verwijder de schil. Verdeel de spinazie, de lauwwarme pompoen en gemarineerde beefreepjes over twee borden en bestrooi met de lente-ui, groene peper, pinda’s en koriander.

 

*verwarm voor de khao khua minimaal 2 ruimte eetlepels (kleef)rijst in een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de rijstkorrels op middelhoog vuur totdat ze goed goudbruin zijn, maar nog net niet aangebrand. Laat ze afkoelen en maal ze daarna met een keukenmachine of in een vijzel zo fijn mogelijk.

Voeg een opmerking toe