Gazpacho
Mijn recept voor een gazpacho. Deze frisse koude Spaanse soep is een perfect gerecht voor een warme zomerdag. Ik houd wel van wat bite en pureer niet alles. De helft van de groenten serveer ik als garnituur en dat maakt dit een heerlijke zomerse maaltijd die meer lijkt op een salade dan een soep. Voor erbij serveer ik mijn gazpacho met een royaal stuk knapperig boerenbrood en kwarteleitjes.
Wat heb je nodig voor gazpacho?
(voor twee personen)
Voor de gazpacho
½ komkommer, zonder schil en zaadlijsten, in stukken
½ groene paprika, in stukken
½ rode paprika, in stukken
500 gram rijpe trostomaten, zonder zaadlijsten, in stukken
150 gram oud brood
1 teentje knoflook
50 ml Oloroso sherry
25 ml sherry azijn
50 ml koudgeperste (Spaanse) olijfolie
een snuf theelepel zout en flink wat vers gemalen peper
Voor de garnituur
1 flink stuk knapperig boerenbrood
½ komkommer, zonder zaadlijsten in kleine blokjes
½ groene paprika, in kleine blokjes
½ rode paprika, in kleine blokjes
1 à 2 trostomaten, in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
1 kleine (zoete) ui in kleine stukjes of dunne ringetjes
wat kwarteleitjes, zacht gekookt en gepeld
extra olijfolie en grof zeezout
Bereidingswijze van gazpacho
Doe alle ingrediënten voor de gazpacho in de blender en vermaal tot een puree (met een staafmixer gaat dat ook heel goed). Is de soep wat te dik, voeg dan evt. nog een beetje water toe. Is de soep te waterig, dan maak je deze dikker door wat extra brood toe te voegen.
Zet de gazpacho minimaal een half uur in de koelkast om goed af te koelen en op smaak te komen.
Serveer de gazpacho door en door koud in kommetjes met de garnituur ernaast en wat extra olijfolie en het zeezout erbij om zelf naar smaak toe te voegen.