Gegrilde aubergine met feta, gebakken uitjes en een citroendressing
Aubergine is een enorm veelzijdige groente, die je op veel manieren kan bereiden (bakken, stoven, roosteren). In vergelijking met andere groenten bevat een aubergine veel vezels en door zijn stevige structuur is het een geweldig basisingrediënt voor een licht en toch goed vullende vegetarische maaltijd.
Dit recept is gebaseerd op een recept uit één van mijn favoriete kookboeken van dit moment: Jerusalem van Yotam Ottolenghi.
Hij roostert gehalveerde aubergines in de oven en serveert deze dan met een dressing van citroen en feta.
Ik snijd de aubergine liever in dikkere plakken en rooster ze in de grillpan; vanwege de extra smaak, maar vooral omdat je dan een groter oppervlak aan aubergine creëert, die de dressing kan opnemen.
Dit gerecht is warm en op kamertemperatuur heerlijk. Serveer het als lichte vegetarische maaltijd of – zoals ik deze week – als mezze in combinatie met andere kleine gerechtjes. In dat geval is de hoeveelheid hieronder genoeg voor 4 personen.
Wat heb je nodig voor gegrilde aubergine met feta, gebakken uitjes en een citroendressing?
(voor 2 personen)
2 grote aubergines, in plakken gesneden
2 grote uien, in dunne ringen gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie 1 kleine groene peper, zonder zaadlijsten en in ringetjes gesneden
1 theelepel komijnpoeder
1 klein teentje knoflook, gesnipperd of geraspt
1 theelepel sumak*
100 gram feta, verbrokkeld
1 citroen, ontveld en het vruchtvlees in kleine stukjes gesneden
½ citroen, alleen het sap
2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
peper en zout
*sumak is de gemalen vrucht van de sumakstruik. Het heeft een frisse, fruitige en beetje zurige smaak. Je vindt sumac in een Turkse supermarkt of bij een goed gesorteerde toko.
Bereidingswijze van gegrilde aubergine met feta, gebakken uitjes en een citroendressing
Bak de plakken aubergine aan beide kanten in de grillpan totdat ze zacht zijn en schik ze op een groot bord of in een schaal. Houdt de aubergine afgedekt warm, bijvoorbeeld in de oven.
Maak een dressing van de helft van de groene peper, de citroenstukjes, een eetlepel olijfolie en het extra citroensap. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de citroendressing over de (nog warme) aubergine en zet nog even warm weg.
Verwarm nu in een anti-aanbakpan een eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de uien op middelhoog vuur totdat ze mooi bruin zijn. Bak de rest van de groene peper en knoflook kort mee en kruid met het komijnpoeder en de sumac. Nu kan de feta erbij. Warm de feta ongeveer een minuutje goed door, zonder al te veel te roeren (anders valt de feta uit elkaar) en kruid het mengsel met wat peper en misschien een beetje zout (let op: de feta is al behoorlijk zout).
Verdeel het feta-uimengsel en de lente-ui over de aubergineplakken en serveer meteen (warm) of op kamertemperatuur.