Indiase kip korma met geroosterde zoete aardappel
Mijn recept voor een Indiase kip korma met geroosterde zoete aardappel. De Indiase keuken is vooral bekend om zijn kruidenpasta’s. Iedere regio kent zo zijn eigen bereiding van kruidenmengsels (garam masala). In iedere beetje goed gesorteerde supermarkt zijn kant en klare pasta’s in potjes te krijgen, maar de smaak die een homemade currypasta heeft, is niet te vergelijken met die uit een potje. Maak gerust iets meer; deze pasta kan je prima in porties invriezen. Even in een hete pan ontdooien en opbakken en je curry staat zo op tafel!
De rijst die traditioneel bij de curry wordt gegeten, vervang ik in dit recept door geroosterde zoete aardappel, niet alleen zodat het gerecht nu low carb “proof” wordt, de combinatie is echt heerlijk!
Wat heb je nodig voor Indiase kip korma met geroosterde zoete aardappel?
(voor 2 personen)
Voor de korma pasta
2 eetlepels verse gember, grof geraspt
1 rode chili peper, in grove stukken, zonder zaadlijsten en pitjes (of 2 stuks als je van pittiger houdt)
1 ui in grove stukken
2 teentjes knoflook, gehalveerd
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel koriander
1 eetlepel komijn
1 theelepel kardemom
1 eetlepel garam masala  (kant en klaar gekocht of maak je eigen mengsel*)
1 eetlepel tomatenpuree
Voor de kip
350 gram kipfilet in stukjes
½ blikje kokosmelk
2 middelgrote zoete aardappels, geschild en in plakken van ca. ½ cm gesneden
1 laurierblad
peper en zout
4 eetlepels magere yoghurt
een handje verse koriander
Bereidingswijze van Indiase kip korma met geroosterde zoete aardappel
Fruit het uitje, knoflook, chilipeper en gember aan in de kokosolie. Voeg de kruiden en de tomatenpuree toe en warm het geheel nog even goed door. Zet nu de staafmixer in het mengsel (of doe alles in de blender) en pureer tot een gladde pasta.
Doe dit mengsel terug in de pan en fruit de pasta nog een keer aan. Nu kan de kip erbij en goed roeren totdat alles bedekt is met de curry pasta. Kokosmelk en laurierblad erbij en laten sudderen op een laag vuurtje, ca. 20 minuten totdat de kip lekker zacht is en de saus wat dikker is geworden. Breng op smaak met wat zout en peper.
Verwarm in de tussentijd de oven op 200-220 graden. Leg de plakken aardappel op een stuk bakpapier en rooster ze een minuut of tien totdat ze zacht zijn en wat kleuren. Leg ze op een schaal of verdeel ze over twee diepe borden. Schep de kip korma met saus over de aardappels en bestrooi royaal met koriander en een grote klodder yoghurt.
* Er bestaan van garam masala ontelbare varianten. Even googlen levert al tientallen verschillende recepten op. Deze mix vind ik persoonlijk het lekkerste en is heel goed te bereiden met de kruiden die standaard in mijn keukenkast staan.
Rooster in een droge koekenpan op zacht vuur 4 eetlepels komijnzaad, 1 eetlepel kardemomzaadjes, ½ eetlepel korianderzaad, 1 eetlepel venkelzaad, 1 eetlepel mosterdzaad en 1 theelepel kruidnagel, totdat het mengsel gaat geuren. Doe dit kruidenmengsel in een kruidenmolen of een vijzel samen met een kaneelstokje en laurierblad en vermaal tot een fijn poeder.