Kipfilet met hazelnoten, honing en saffraan

Deze week weer eens heerlijk recept met kip. Kipfilet met hazelnoten, honing en saffraan.

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Claudia Roden, een Britse kookboekenschrijfster met Egyptische roots. Zij heeft zich gespecialiseerd in de keuken van het Midden-Oosten lang voordat Ottolenghi hip werd. Ottolenghi zelf heeft zich meerdere malen door haar laten inspireren en je vind van dit gerecht ook een eigen versie in zijn kookboek.

Ik heb beide recepten geprobeerd en heb een lichte de voorkeur voor de versie met hazelnoten van Ottolenghi. Het idee van Roden om de kip te combineren met een met kardemom en kaneel gekruide couscous is wel een heerlijke aanvulling en maakt dit gerecht qua smaken helemaal compleet.

Wat heb je nodig voor kipfilet met hazelnoten, honing en saffraan?
(voor 2 personen)

2 middelgrote kipfilets, ca. 350 gram in totaal
1 grote ui, in stukjes
1 eetlepel verse gember, geraspt of ½ theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
1 flinke snuf saffraan
1 eetlepel (olijf)olie
het sap van 1 citroen
50 gram hazelnoten, licht geroosterd in een droge koekenpan en daarna grof gehakt, of 50 gram amandelen, grof gehakt
½ eetlepel rozenwater
2 eetlepels honing
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
1 lente-ui, in ringetjes

Bereidingswijze van kipfilet met hazelnoten, honing en saffraan

Warm de oven voor op 180 graden. Fruit de ui met de gember en kaneel in een eetlepel olie en schep het uimengsel samen met de kipfilet in een ovenschaal. Week de saffraan in een ½ kopje kokend heet water. Kruid de kip met zout een peper en schenk het saffraanwater en het citroensap erbij. Zet de schaal in de oven en laat de kip in ca. 25 minuten gaar worden. Als het water verdampt, schenk dan nog een beetje bij (er moet een bodempje “jus”in de schaal blijven staan).

Haal de kip uit de oven en zet de grill op de hoogste stand. Meng de hazelnoten met het rozenwater en de honing en verdeel deze pasta over de kipfilets. Zet de schaal nog een minuut of 5 terug in de oven totdat de bovenkant mooi bruin kleurt.

Bestrooi voor het serveren met de lente-ui.

Serveer de kip met een kruidige couscous* en een groene salade.

 

*Roer 2 à 3 kardemompeulen en een klein kaneelstokje door 100-150 gram couscous. Giet er een even grote hoeveelheid hete (kippen)bouillon bij (homemade of kant en klaar). Dek de schaal af en laat de couscous ongeveer 10 minuten wellen. Roer de couscous los met een vork en verwijder voor het serveren het kaneelstokje en de kardemom.