Polpette di vitello con limone

Vandaag een recept voor heerlijke gehaktballetjes, net even anders dan anders. Ik gebruik kalfsgehakt. Zeker in deze Italiaanse klassieker komt de smaak van het kalfsvlees heerlijk tot zijn recht en tover je een “gewoon” balletje gehakt om tot een bijzondere maaltijd.

In gehakt hoort wat vet te zitten anders worden je gehaktballetjes te droog tijdens het bakken. Over het algemeen zal goedkoper gehakt ook meer vet (vlees) bevatten en het is daarom een aanrader om je gehakt bij een goede slager te halen.

Wil je echt weten wat er in je balletjes aan vet verdwijnt, kies dan net als ik zelf een stukje (niet al te mager) vlees uit en laat dit door de slager tot gehakt draaien.

Wat heb je nodig voor polpette di vitello con limone?
(voor twee personen)

350 gram kalfsgehakt
1 ei
2 eetlepels broomkruim
2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
1 kleine ui, gesnipperd
2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
½ theelepel zout en peper
1 grote citroen
1 eetlepel bloem
1 glas witte wijn
150/200 ml kalfsbouillon of kalfsfond (zelf getrokken of kant en klaar)
1 blaadje (verse) laurier

Bereidingswijze van polpette di vitello con limone

Meng het gehakt met het ei, broodkruim, parmezaan, ui en peterselie. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Bewaar het sap voor de saus en doe de citroenrasp bij het gehakt. Kruid het gehaktmengsel met peper en zout en draai er kleine gehaktballetjes van.

Verwarm een droge anti-aanbakpan en bak de balletjes op hoog vuur rondom mooi bruin. Haal de balletjes even uit de pan en giet het vet dat tijdens het bakken uit de balletjes is gekomen weg. Laat de aanbaksels wel in de pan zitten; dat geeft meer smaak aan de saus.

Doe de balletjes weer terug in de pan en zet terug op het vuur. Als de pan weer goed warm is, roer je eerst de eetlepel bloem erdoor (die zorgt ervoor dat je saus straks mooi bindt) en bak nog een minuutje of 2 door. Giet dan eerst de wijn erbij en roer goed om. Doe dan de bouillon, de helft van het citroensap en het blaadje laurier erbij en zet het vuur laag.

Laat de gehaktballetjes in ca. 20 minuten gaar en zacht worden. Proef tot slot of de saus goed op smaak is en voeg eventueel nog wat extra citroensap/bouillon of peper en zout toe.

Serveer de polpette met een grote groene salade met citroendressing* voor een complete en lichte maaltijd.

 

*Maak een flinke hand gemengde groene sla en eventueel een handje groene olijven naar keuze aan met een dressing van een scheutje citroensap, een eetlepel olijfolie, ½ theelepel dijonmosterd en wat honing.