Pompoenrisotto

Een recept voor een heerlijke pompoenrisotto. In het najaar zijn pompoenen weer volop te krijgen. Deze vrucht (geen groente dus!) zit vol met vezels en voedingsstoffen en heeft maar weinig calorieën (nog geen 26 per 100 gram) Dus, wanneer je straks met Halloween een pompoen gaat uithollen, vooral het vruchtvlees bewaren.

Met pompoen kun je heerlijke en super gezonde gerechten maken! Zoals deze romige herfstrisotto met pompoen. Heerlijk zacht en toch met pit door de krachtige smaak van de runderbouillon en de stukjes pancetta.

Risotto maken is echt niet lastig en iedere kok heeft zo zijn eigen bereidingswijze voor een perfecte risotto. Volgens mij kan er niet zo veel misgaan. Kies voor een goede kwaliteit risottorijst (bijvoorbeeld carneroli of arborio) en kook de risotto niet te lang (dus op het einde van de kooktijd). Blijf bij je pan en roer en proef regelmatig!

Wat heb je nodig voor pompoenrisotto?
(voor 2 personen)

180 gram risottorijst
½ flespompoen (ongeveer 400 gram aan vruchtvlees), in blokjes van 1 à 2 cm
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
1 kleine wortel, in kleine blokjes
1 witte ui, in kleine stukjes
1 teentje knoflook, geraspt of fijngesneden
50 gram pancetta, in kleine stukjes
2 eetlepels roomboter
500 ml runderbouillon
1 flinke scheut witte wijn
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
1 handje platte peterselie, fijngehakt
zout en peper

Bereidingswijze van pompoenrisotto

Bak ui, bleekselderij, wortel en knoflook in een grote hapjespan in 1 eetlepel van de roomboter totdat ze zacht zijn en licht kleuren. Doe dan de pompen erbij en giet bouillon op de groente,  totdat alles net onder staat. Laat de pompoen op middelhoog vuur een minuut of 10 koken. De bouillon is dan (bijna) verdampt.

Hierna kan de rijst erbij met een scheut wijn. Schep goed om en laat even koken totdat de wijn verdampt is. Voeg nu weer een flinke scheut bouillon toe, zodat de rijst weer onder staat. Laat zachtjes doorkoken, ongeveer 10 minuten en roer tussendoor, totdat de bouillon bijna verdampt is. Voeg weer wat bouillon toe, roer en laat zachtjes doorkoken.

Bak ondertussen in een droge anti-aanbakpan de pancetta uit en zet nog even weg.

Proef of de rijst al zacht genoeg is. Zo niet, doe er dan nog een klein scheutje bouillon bij en laat nog een minuut of 2-3 koken, totdat het extra vocht weer bijna verdampt is. Ga net zo lang hiermee door totdat de rijst zacht romig is, maar toch nog wat beet heeft.

Roer tot slot de tweede eetlepel boter, de uitgebakken pancetta, de peterselie en 50 gram van de Parmezaan door de rijst. Kruid met peper en eventueel nog een beetje zout.

Zet het vuur uit en laat de rijst een minuut of 3 rusten. Serveer in voorverwarmde diepe borden met de rest van de parmezaan.

Voeg een opmerking toe