Ottolenghi’s pompoensoep met geroosterde kikkererwten en harissa
De vegetarische gerechten van Yotam Ottolenghi zijn zonder uitzondering zo smaakvol dat je geen vlees of vis zal missen. Dat geldt zeker voor deze kruidige pompoensoep met geroosterde kikkerwten, één van mijn favoriete herfstrecepten. De gedroogde abrikozen, rozenwater en gekonfijte citroen voegen echt iets bijzonders toe aan de smaak. Ottolenghi gebruikt zijn eigen (alleen in Engeland) te krijgen harissa. Waarschijnlijk is deze niet veel anders dan de harissa die je hier kunt krijgen. Ben je vandaag toe aan een culinaire uitdaging dan zou je deze ook zelf kunnen maken.
Wat heb je nodig voor Ottolenghi’s pompoensoep?
(voor twee personen)
1 kleine flespompoen, zonder schil en pitten, in niet te kleine blokken van ca 2 bij 2 cm gesneden
2 kleine sjalotten, in kleine stukjes
1 teentje knoflook, fijn gesneden of geraspt
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel kardemompoeder
½ theelepel harissa* (of wat meer als je van pittig houdt)
een klein scheutje rozenwater (ongeveer ¼ eetlepel)
1 klein blikje kikkererwten
4 kleine gedroogde abrikozen, in dunne reepjes
de schil van ½ gekonfijte citroen in reepjes
350 ml groentebouillon, kant en klaar of zelf getrokken
een klein handje korianderblaadjes
eventueel wat Turkse of Griekse yoghurt
Bereidingswijze van Ottolenghi’s pompoensoep
Verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel de pompoenstukken met wat olijfolie en rooster ze in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Schep de pompoen uit het bakblik en leg nu de helft van de kikkererwten erin. Schenk er nog een beetje olijfolie over en bestrooi met zout en ½ theelepel komijnpoeder. Hussel ze even goed om en zet ze 10 minuten in de oven totdat ze gaan kleuren en licht knapperig worden. Het geeft niet als ze een beetje uit elkaar vallen.
Verwarm in een soeppan de rest van de olijfolie op middelhoog vuur en bak de ui totdat deze licht gaat kleuren. Voeg dan de knoflook, de andere helft van het komijnpoeder, de kardemom en een flinke snuf zout toe en bak nog even verder totdat dit mengsel gaat geuren. Schenk dan de bouillon erbij en voeg de andere helft van de kikkererwten, de harissa, rozenwater, abrikozen en gekonfijte citroen toe.
Laat dit mengsel op middelhoog vuur ca. 5 minuten zacht pruttelen. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Wil je wat meer pit, voeg dan nog wat harissa toe.
Verdeel de geroosterde pompoen over 2 grote soepkommen en schenk de hete bouillon erbij. Bestrooi met de kikkererwten, korianderblaadjes en eventueel wat yoghurt.
*Pureer voor een homemade harissa 4 à 5 rode chilipepers met ½ theelepel koriander, ½ theelepel komijn, ¼ theelepel karwijzaad, 2 tenen knoflook, ½ theelepel zout, 1 eetlepel olijfolie en 1 flinke eetlepel tomatenpuree. Je kan deze harissa ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.