Dadar Isi (Indonesische gevulde omelet) met atjar tjampoer (zoetzuur van gemengde groenten)

Mijn recept voor Dadar Isi (Indonesische gevulde omelet) met atjar tjampoer (zoetzuur van gemengde groenten).

Gerechten met eieren zijn ideaal als je de hoeveelheid koolhydraten in je voeding wilt beperken. Dit recept van een omelet met een heerlijk kruidige vulling van gehakt en kokos, is één van mijn favoriete eiergerechten. Vooral omdat je alle heerlijke smaken en geuren, die de Indonesische keuken kenmerken, op je bord vindt en het gerecht in een handomdraai gemaakt is. Dit in tegenstelling tot veel andere lekkere Indonesische gerechten, die vaak veel tijd kosten om te maken.

Traditioneel wordt in dit recept rundergehakt gebruikt, maar het kan heel goed vervangen worden door bijvoorbeeld kip- of zelfs lamsgehakt. Eigenlijk allemaal even lekker.

De zoetzure atjar van gemengde groenten maakt dit gerecht compleet, lekker fris met toch wat bite. De atjar is op z’n lekkerst als je deze zeker 24 uur van tevoren hebt gemaakt!

Wat heb je nodig voor Dadar Isi en atjar tjampoer?
(voor 2 personen)

Voor de Dadar Isi omeletten
5 grote eieren 2 eetlepels water 1 eetlepel fijngehakte selderij
een snuf zout en een beetje versgemalen peper
1 eetlepel kokosolie

Voor de Dadar Isi vulling
400 gram mager gehakt (rund, kip of lamsvlees) 2 sjalotjes, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
1 stengel prei, gehalveerd en in dunne ringen
1 wortel, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, geraspt 2 kemirinoten, geroosterd** en fijngemalen
1 theelepel ketoembar 1/2  theelepel djinten 1/2 theelepel koenjit 1/2 theelepel laos 1 theelepel trassi 1 serehstengel
1/2 theelepel zout 50 gram santen (kokosblok), in kleinere stukjes gesneden
eventueel een handje gehakte selderij en een lente-ui in ringetjes

Voor de atjar tjampoer* (maak deze minimaal 1 dag van tevoren)
750 gram gemengde groenten naar keuze (boontjes, kool, wortel, bloemkool, komkommer, etc.) 2 sjalotten gehalveerd en in ringen
1 rode peper zonder zaadlijsten in ringetjes
1 stukje verse gember van ongeveer 25 gram, geraspt
2 teentjes knoflook geraspt
1 theelepel laos
1 theelepel djahe
1/2 theelepel koenjit
3 kemirinoten, geroosterd** en fijngemalen
1/2 theelepel zout
1 eetlepel kokosolie
1 stukje gula djawa (palmsuiker), ongeveer 25 gram
50 ml natuurazijn
100 ml water

Bereidingswijze van Dadar Isi en atjar tjampoer

Verwarm een pan of wok en bak (zonder olie) het gehakt aan. Doe de ui, knoflook, bleekselderij, prei en wortel erbij en laat dit mengsel goed doorbakken. Meng ondertussen de overige ingrediënten (behalve de serehstengel en de santen) tot een boemboe. Als het gehakt begint te bruinen kan de boemboe erbij. Meng goed door zodat alles bedekt is met het kruidenmengsel en dan kan de santen in stukjes erdoor. Laat de santen smelten. Snijd de serehstengel in het midden door en stop deze goed tussen het gehaktmengsel (heb je geen sereh bij de hand … een paar drupjes citroensap is een prima alternatief).

Klop dan alle ingrediënten voor de omeletten goed door elkaar en bak in een kleine anti-aanbakpan (20 cm doorsnee is prima), ingevet met een beetje kokosolie, op middelhoog vuur 4 dunne omeletten (of in een grotere pan twee stuks). Houdt de omeletten die al gebakken zijn warm in een warme oven (wel afdekken, anders drogen ze uit).

Haal de sereh uit het gehaktmengsel (die mag weg!) en proef nog even of je mengsel goed op smaak is. Misschien kan er nog wat zout en peper bij.
Schep het lauwwarme gehaktmengsel op de omeletten, laat aan de randen ongeveer een cm vrij. Rol ze op (dubbelklappen of in vieren vouwen kan ook) en bestrooi eventueel met ringetjes lente-ui en  gehakte selderij. Serveer met een ruime portie van de atjar tjampoer.

 

* Snijdt voor de atjar de groenten in kleinere stukjes. Meng de overige ingrediënten tot een pasta. Verwarm een pan of wok met de kokosolie en bak de groenten, rode peper en sjalotten kort aan (ze hoeven niet gaar te worden, een beetje bite is juist lekker). Nu kan de boemboe erbij, nog even goed doorbakken. Schep de groenten in een grote schone pot (of twee kleinere). Los de palmsuiker op in het water en de azijn en schenk dit bij de groenten. Het is de bedoeling dat de groenten goed onder het water/azijnmengsel staan. Laat minstens 24 staan zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Je kan de atjar in een afgesloten pot in de koelkast zeker een week bewaren.

** kemirinoten roosteren kan heel eenvoudig in een klein antiaanbakpannetje door ze op laag vuur met deksel erop zachtjes te laten bakken. Als de noten aan één kant wat kleuren (na een minuut of 5) omdraaien en dan nog een keer 5 minuten bakken. Als ze zijn afgekoeld kan je ze raspen of heel fijn hakken.

Voeg een opmerking toe