Spaanse aardappeltortilla (Tortilla de Patatas y Queso Oveja Viejo)

Mijn recept voor een aardappeltortilla met schapenkaas (Tortilla de Patatas y Queso Oveja Viejo). De aardappeltortilla is een klassieker onder de Spaanse gerechten. Heerlijk als tapa, maar zeker ook als een lichte zomerse maaltijd.

In dit gerecht blijf ik dicht bij de klassieke basisbereiding, maar voeg ik oude Spaanse schapenkaas toe voor net wat meer pit.

Wat heb je nodig voor een Spaanse aardappeltortilla met schapenkaas?
(voor twee personen)

2 grote witte (zoete) uien, in halve ringen
ca. 500 gram nieuwe aardappels, geschild, in schijfjes van 3-5 millimeter)
6-8 eieren (afhankelijk van de grootte), losgeklopt
een handvol bladpeterselie, fijngesneden
150 gram geraspte oude Spaanse schapenkaas (bijvoorbeeld Manchego)
2 eetlepels olijfolie
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze van een Spaanse aardappeltortilla met schapenkaas

Verwarm de olijfolie voor in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui-ringen en aardappelschijfjes toe. Doe een deksel op de pan en laat de uien en aardappels bakken. Haal na een paar minuten de deksel van de pan, roer om en doe de deksel terug op de pan. Het is belangrijk, dat je de uien en aardappels op middelhoog vuur langzaam laat garen en kleuren. Roer regelmatig om. Bak de aardappels en ui ca. 20 minuten totdat ze goed gaar en gekarameliseerd zijn. Kruid naar smaak met peper en zout.

Klop ondertussen de eieren los in een (ruime) schaal. Voeg de peterselie en de helft van de geraspte kaas toe, met een flinke snuf zout en wat peper. Roer het aardappel/uimengsel door de eieren en schenk het terug in de pan.

Zet de pan terug op een laag tot middelhoog vuur. Laat het eimengsel langzaam in ca. 15 minuten stollen (het middendeel kan nog wat vloeibaar blijven). Verwarm alvast de grill in de oven voor.

Bestrooi de tortilla met de resterende kaas, zet de pan onder de grill en laat de bovenzijde van de tortilla langzaam in ca. 5-10 minuten verder garen totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Schud de tortilla voorzichtig los uit de pan en laat deze op een bord “glijden”.

Serveer de tortilla warm of op kamertemperatuur.

Ook erg lekker met een “frisse” salade van geroosterde paprika met sinaasappel.

Voeg een opmerking toe