Maaltijdsalade van roergebakken boerenkool, gedroogde tomaat, pecannoten en Pecorino

Een heerlijk recept voor een maaltijdsalade van roergebakken boerenkool met krieltjes en gedroogde tomaat, bestrooid met geroosterde pecannoten en Pecorino.

Boerenkool is een echte superfood van Hollandse bodem! Er zitten ontzettend veel vezels, vitaminen en mineralen in. En je kan er zo veel meer mee dan alleen in een stamppot verwerken, roerbakken bijvoorbeeld.

Dit recept bevat een aantal ingrediënten, die je misschien niet zo snel bij elkaar in  één pan zou gooien. Gewoon doen want dit eenpansgerecht is niet alleen eenvoudig te maken en super gezond, het is echt heel erg lekker!

Wat heb je nodig voor een maaltijdsalade van roergebakken boerenkool?
(voor twee personen)

1 zakje minikrieltjes (400 gram)
1 zak gesneden boerenkool (300 gram)
1 rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
1 rood pepertje, zonder zaadlijsten en pitjes, in ringetjes
4 à 5 gedroogde tomaten op olijfolie (home made* of kant en klaar gekocht), in reepjes gesneden
2 eetlepels olijfolie van de tomaatjes
1 handje ongezouten pecannoten
een stukje Pecorino van ongeveer 20 gram, geschaafd of grof geraspt
peper en zout

Bereidingswijze van een maaltijdsalade van roergebakken boerenkool

Verwarm een wok op hoog vuur en roerbak de krieltjes in 1 eetlepel van de olie van de gedroogde tomaatjes totdat ze goud bruin zijn.  Voeg dan de boerenkool, de rode peper, de ui en nog een eetlepel van de olie van de tomaatjes toe.

Bak nog een minuut of 5 op middelhoog vuur totdat de boerenkool beetgaar is en de aardappels zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg tot slot de gedroogde tomaatjes en pecannoten toe en warm deze nog een minuutje mee.

Serveer de salade warm of lauwwarm, bestrooid met Pecorino.

 

*Tomaatjes kan je heel eenvoudig zelf drogen en marineren. Hoe rijper de tomaat, hoe lekkerder deze wordt. Dus, drogen is een perfecte manier om van je voorraad (overrijpe) tomaten af te komen.
Halveer de tomaten en leg ze met de velkant naar beneden in een ruim bakblik. De tomaatjes mogen niet op elkaar liggen. Kruid met een beetje peper en zout. Laat de tomaatjes in de oven op 100 graden heel langzaam drogen. Dat duurt minimaal 4 à 5 uren en is afhankelijk van de maat van de tomaatjes. Bepaal zelf hoe je de tomaatjes het lekkerste vind. Wil je ze liever wat “droger” laat ze dan nog wat langer in de oven.
Laat de tomaatjes eerst goed afkoelen en bewaar ze in de koelkast, in een schone, afgesloten pot onder een laagje olijfolie, eventueel op smaak gebracht met een teentje knoflook en kruiden naar keuze (oregano, tijm, rozemarijn etc.). De olijfolie zorgt ervoor dat de tomaatjes een aantal weken goed blijven, maar ze moeten wel onder de olie blijven staan. Door de toevoeging van knoflook en kruiden verkort je ook de houdbaarheid!

Voeg een opmerking toe