Pepesan Ikan
Deze week een Indonesische klassieker onder de visgerechten Pepesan Ikan (makreelfilet in een kruidige, iets pittige boemboe).
Eigenlijk wordt de vis gegaard in een bananenblad, maar ik ga vandaag voor de makkelijke versie en bereid de vis als een soort “ovenschotel”. Net zo lekker en een stuk minder ingewikkeld om te maken.
Heerlijk met wat nasi kuning en een frisse atjar van komkommer.
Wat heb je nodig voor Pepesan Ikan?
(voor twee personen)
Voor de boemboe
3 sjalotten, in grove stukken
2 rode pepers, zonder zaadlijsten en pitjes, ook in grove stukken
1 teentje knoflook
1 eetlepel verse laos, geraspt (of als alternatief 1 theelepel gedroogde laos)
1 eetlepel verse gember, geraspt (of als alternatief 1 theelepel gedroogde gemberpoeder)
1 eetlepel verse kunjit, geraspt (als alternatief 1 theelepel kurkumapoeder)
3 kemirienoten (geroosterd)
1 eetlepel kokosolie
½ blikje kokosmelk
½ pakje tomatenpassata
1 stengel sereh
1 eetlepel palmsuiker
½ theelepel zout
Voor de pepesan
4 verse makreelfilets
Voor de atjar
½ komkommer, zaadlijsten verwijderd, in dunne plakjes
1 eetlepel azijn
1 eetlepel water
1 theelepel palmsuiker
½ rode peper, zonder pitjes en zaadlijsten, in reepjes
1 sjalot, in dunne ringen
1 mespuntje kruidnagelpoeder
Voor de nasi kuning
100 gram pandanrijst
½ blikje kokosmelk (de andere helft!)
½ theelepel kunjit
¼ theelepel zout
Bereidingswijze van Pepesan Ikan
Maak als eerste de atjar, dan kan de komkommer goed op smaak komen. Meng daarvoor alle ingrediënten en zet koud weg.
Vermaal sjalot, rode peper, knoflook en kemirienoten in een hakmolentje of in een vijzel tot een pasta. Voeg de kruiden toe en roer goed door. Verhit een (wok)pan op middelhoog vuur en fruit de boemboe in de kokosolie. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat dit mengsel op een zacht vuurtje ongeveer een minuut of 10 pruttelen en wat inkoken.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Leg de makreelfilets in een ovenschaal (velkant naar beneden en schenk de warme boemboe erover. Zet de makreel ca. 15 minuten in de oven totdat deze warm en gaar is.
Laat ondertussen de kokosmelk met kunjit en zout opkoken en voeg de rijst toe. Roer goed door en laat de rijst in ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje gaar worden. De rijst neemt alle kokosmelk op. Misschien heb je aan het einde van de kooktijd nog iets extra water nodig. Haal de rijst van het vuur en laat droog stomen.
Serveer de makreel warm uit de oven met de nasi kuning en de atjar.